En del av

Spara pengar som familj – 5 tips för att leva billigare

18 aug, 2021 
Lovisa Svedlund
barnkläder inför skolstart, block med penna där det står budget
Semester och ledighet gör ofta att pengarna rullar lite extra. Samtid är skolstart och förskolestart ofta förknippat med flera kostnader för familjen. Här är 5 konkreta tips på hur ni kan hålla er budget och använda pengarna smart efter ledigheten.
Annons
Så lär du ditt barn om pengar – 5 tips från sparekonomenBrand logo
Så lär du ditt barn om pengar – 5 tips från sparekonomen

Alla har såklart inte möjlighet att spendera extra bara för att det är semester, men för många familjer är det en tid då pengarna används flitigare än vanligt. Ledighet kan till exempel betyda att vi handlar mer mat, lägger pengar på resor och nöjen och unnar oss saker vi inte köper annars.

Samtidigt finns det ett Efter. Ny hösttermin eller vårtermin förknippas med massor av utgifter.

Barn som vuxit behöver nya kläder för säsongen, och har du en knodd som börjar skolan kan det bli dags att köpa gympakläder, nya skridskor eller en skolväska. Att hålla budgeten kan med andra ord vara utmanande.

händer som byter en kasse
Ett tips är att byta utrustning och kläder med andra familjer. Kanske har någon det ni behöver liggande i sin garderob?

Ny termin ofta dyr för föräldrar

I en undersökning som Sifo gjort för Blocket i juli 2021 svarade 1002 föräldrar som hade barn i åldrarna 2-17 år, att de i snitt planerade att lägga 1600 kronor per barn på nya inköp av ”kläder, skor och utrustning” inför hösten.

5 tips – spara pengar i skolstarten och förskolestarten

Så hur gör man för att hålla kostnaderna nere? Det går faktiskt! Här är fem bra tips på hur du håller i pengarna när skola och förskola börjar efter ledigheten!

  1. Planera och prioritera. Gör en inköpslista och se vad du behöver köpa nu, och vad du kan vänta med.
  2. Hör med din omgivning om de har de saker du behöver. Kanske har du en släkting eller granne vars barn inte längre använder sina regnställ eller benskydd. Låna av varandra och håll utkik efter klädbytardagar.
  3. Involvera ditt barn och låt barnet vara delaktig i diskussioner om vad ni behöver köpa. Kanske kan ni låna en del utrustning på fritidsbanken hos kommunen och köpa en del nytt eller begagnat? Vad känner barnet är viktigast att äga?
  4. Se om det du behöver går att köpa begagnat. Ofta finns det ni är ute efter att köpa i andrahand, på second hand-affärer eller nätet, till en bråkdel av nypriset.
  5. Sälj det som inte används längre. Gå igenom garderoben och rensa ut kläder, skor och utrustning som blivit för små.

Källa: Blocket

Foto: TT

Annons