En del av

Springmask hos barn – så botar du parasiten

01 jul, 2020 
Lovisa Svedlund
Pojke som sover i dubbelsäng med vita lakan.
Sprigmask hos barn kan vara riktigt jobbigt. Parasiten gör att det kliar i rumpan på kvällen och barnet kan få svårt att sova. Vi reder ut: Det här är springmask och så behandlar du.
Annons

Klåda i rumpan som hindrar ditt barn från att sova. Känner du igen synmptomen kan det vara springmask ditt barn har drabbats av.

Detta är springmask, och så behandlar du parasiten.

Vad är springmask?

Springmask är en ofarlig tarmparasit som orsakar en infektion. Sjukdomen är vanligast hos barn men även vuxna kan få den. Nästan alla familjer drabbas någon gång av springmask.

Symptom på springmask

Symptom på att ett barn har springmask är att det kliar och svider i rumpan. Oftast kommer besvären på kvällen och natten när man ska sova. Vissa får svårt att sova på grund av besvären och barn kan vilja fäkta med benen eller gnida med rumpan mot ett mjukt underlag för att råda bot på klådan.

Ibland blir det lite rött kring ändtarmsöppningen om man har springmask, eftersom ett är här parasiten lägger sina ägg.

Parasiten kan också göra att det svider i slidöppningen, masken kan göra att slemhinnan här blir svullen och irriterad.

Annons

Det går ofta att se de små maskarna kring ändtarmsöppningen några timmar efter att barnet har gått och lagt sig, det är då de är som mest aktiva. Även i barnets avföring kan man ibland se de centimeterlånga vita maskarna, ungefär av tjocklek som en sytråd.

Varför får man springmask?

Springmask sprids genom att man får in parasitens ägg i munnen och ner i magsäcken. Här kläcks maskarna och rör sig vidare genom tarmen, där den vuxna masken lägger äggen i tarmöppningen.

Springmask smittar ganska fort. Äggen kan sitta på fingrar, leksaker eller ytor. Även sängkläder, underkläder och andra textilier är platser där den kan spridas. Utanför kroppen överlever äggen ett par veckor, därför kan det vara svårt att bli av med springmasken om man fått in den. Det händer också att barn återsmittar sig själva med sin springmask om barnet kliar sig i rumpan och senare har fingrarna i munnen.

Parasiten finns naturligt i vår miljö och lever ofta i textilier och damm inomhus.

Annons

Så behandlar du springmask hos barn

Det finns både receptfri behandling mot springmask, och receptbelagd som en läkare kan skriva ut. Det receptfria heter Vanquin och innehåller ämnet pyrvin.

Veramox heter den receptbelagda medicinen som botar springmask. Tabletterna finns både i flytande form och som tablett. Det här kan ibland funka bäst för barn som är äldre än två år, och sm inte vill svälja tabletter.

Har man sett maskarna hos en familjemedlem rekommenderas att man behandlar hela familjen. Parasiten smittar lätt och även om inte alla har symptom är det troligt att flera i familjen drabbats. Det är viktigt att man sett maskarna synligt hos minst en person innan man behandlar alla.

Två pojkar med sparkcyklar.
Man behöver inte stanna hemma från förskola eller skola med springmask.

Läkemedlet gör att maskarna dör inom ett par eller några dygn. Efter två veckor ska man ofta behandla igen eftersom äggen vid ändtarmsöppningen inte dör vid första behandlingen.

Springmask: Kan barnet gå i förskola och skola?

Vare sig barnet på börjat behandling eller inte så behöv er man inte stanna hemma från skola eller förskola om man fått springmask. Däremot är det bra att informera personalen på skola/förskola så att andra föräldrar kan vara uppmärksamma på symptom hos sina barn.

Ibland finns dessutom lokala regler i den specifika förskolan/skolan eller kommunen för om barn ska stanna hemma när de fått springmask.

Källor: 1177

Foto: TT

Annons