5 tips när du köper vinterskor till barnen – bästa köpen i butik just nu

Vinterskor för barn 2021
3 tips på bra vanor för barn och unga
Slå på ljud

I den svenska vinterns busväder krävs robusta dojor. Särskilt för den lilla äventyraren som tycker att hopp i vattenpölar och snöbollskrig är en lysande idé. Både ekonomiskt och miljömässigt är det såklart bäst att köpa begagnade skor och kläder, men just vinterskor är väl värda att köpa nya. Bra kvalité kostar lite extra, men genererar i regel varma och torra fötter.

Det finns dock några saker att tänka på när det är dags att investera i nya vinterskor till barnen:

Mät barnens fötter rätt

Det är inte helt lätt att mäta en liten filur som känns som en hal ål i ens armar och som tycker att mätstickan kittlas. Ett tips är att ställa barnet på ett papper och rita ett streck bakom hälen och ett framför den längsta tån. Sedan kan du i lugn och ro mäta längden på pappret. Se till att mäta båda fötterna, då det inte är helt ovanligt att den ena foten är något större än den andra.

Lägg till 1,5 -2 centimeter

Välj alltid skor som är längre än foten, vilken typ av sko det än är. Gummistövlar, kängor och vinterskor kan vara extra långa, upp mot 1,5 till 2 centimeter längre än barnets fot. Det måste finnas rejält med utrymme för barnets fot som kan hinna växa under vintersäsongen, samt ventilation för att inte skapa fukt och kyla.

Välj gärna GORE-TEX

GORE-TEX är ett speciellt membran som håller vätan ute samtidigt som det genom sin andningsförmåga transporterar ut fukt inifrån skon. Precis det vi vill att en bra sko ska göra, alltså!

Skor med GORE-TEX är automatiskt både isolerade från kyla utifrån, och undviker att kyla barnets fot inifrån tack vare att de avlägsnar fukt - som i sin tur bildar kyla.

Rätt vinterskor till barn

Att lägga en extra peng på ett par rejäla vinterskor är en bra investering för att barnet ska slippa frysa om fötterna.

Byt ut sulan

Om du har flera barn och vill att skon håller även för ett småsyskon kan det vara smart att ta ut den befintliga sulan ur skon och stoppa ner en ny sula istället. På så vis kan du både reglera temperaturen och storleken på skon. En sula i ull ger en varmare sko och en tjockare sula ovanpå den befintliga sulan förminskar både omfånget och längden.

Välj rätt strumpa

Satsa på en tunnare strumpa i en bra kvalité i skon, istället för en tjock raggsocka som blir klumpig och blöt (och därmed kall). Använd gärna ullstrumpor av bra kvalitet, de både värmer och transporterar bort fukt. Till skillnad från vanliga bomullsstrumpor värmer nämligen ullstrumpor även när de är fuktiga, vilket är toppen när ditt barn svettas, eller har fått in snö i skorna.

5 bästa vinterkängorna i butik just nu

Här är några av de vinterskor för barn som har fått högst betyg i de senaste produkt-testerna. Skorna kommer från bland annat Kavat, Reima och Hummel.

1. Lila känga från Superfit

Lila känga från Superfit

Den rejäla sulan i Superfits nya model Culusuk 2.0 håller kylan borta. Skon har även GORE-TEX-finish. Läs mer och köp här. (länk till Åhléns)

2. Mönstrad sko från Kavat

Mönstrad sko från kavat

Kavats klassiska modell Voxna står sig år efter år på topplistorna. De tejpade sömmarna gör skon vattentät och de urtagbara och isolerande innersulorna håller fötterna varma. Finns även i svart. Läs mer och köp här. (länk till Åhléns)

3. Rosa vinterkänga från Viking

Rosa vintersko från Viking

Ytterligare en känga som ligger fem i topp på de flesta testen där den förekommer (finns även i svart). Skon från Viking innehåller GORE-TEX, har ett högt foder som ger värme för hela vaden och håller skon på plats med en smart gummibands-lösning. Finns att köpa här. (länk till Åhléns)

4. Marinblå känga från Reima

Marinblå känga från Reima

Denna känga från Reima har elastiska snören och en smart dragkedja vid innerfoten som gör den lätt att ta på och av. Skon har även reflexdetaljer för bättre synlighet. Här kan du köpa dem. (länk till butik)

5. Svart känga från Hummel

svart vintersko från Hummel

Märket Hummel har ett särskilt vattentätt membran som de kallar HummelTEX-membran. Kängan har en rejäl sula och en extra bekväm och mysig linning upptill. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Foto: TT

Källa: Barnskospecialisten, Testfakta

Mer läsning för dig
Leggings med extra hög midja – 10 snygga köptips
Randigt, enfärgat och roliga djur – 18 omlottbodys i butik just nu!
Fina och mysiga morgonrockar du vill bära hela dagen

Utvald läsning