6 myter om TBE och fästingar – graviditet, smitta och vaccin

två flickor på en äng
0:51

Efter reklamen: Så skyddar du sig mot fästingar

(0:51)

Slå på ljud

Huskurer, myter och skräckhistorier om fästingen och TBE är många. Men vad stämmer egentligen och hur rädd ska man vara? Charlotta Zacharias som är läkare och läkare och vaccinexpert, guidar oss i fästingsdjungeln:

6 myter om TBE

Vad tror vi oss veta om TBE som egentligen inte stämmer? Här radar läkaren upp några vanliga missuppfattningar om myter.

Myt 1: TBE smittar bara via fästingar

Falskt. De flesta som smittas av TBE får sjukdomen via fästingar men vi människor kan också få TBE genom att dricka opastöriserad mjölk av kor och getter. Om man exempelvis ska till alpregionerna är det extra viktigt att man är TBE-vaccinerad innan man äter getostprodukter som är opastöriserade. TBE kan inte smittas från människa till människa.

Myt 2: TBE kan komma flera år efter ett fästingbett

Falskt. De första symptomen på TBE kommer vanligtvis inom tre till fyra veckor efter fästingbettet.

Charlotta Zacharias är vaccinexpert och läkare

Myt 3: Gravida kan inte vaccinera sig mot TBE

Falskt. Generellt vill man undvika att vaccinera gravida kvinnor med vaccin överlag. TBE-vaccinet i sig är med all sannolikhet inte farligt för kvinnan eller fostret och man gör en riskavvägning mellan att vaccinera och inte i varje enskilt fall. Om den gravida kvinnan exempelvis kommer spendera sommaren i ett hus på landet i ett högriskområde för TBE, då kommer hon bli rekommenderad att vaccinera sig. Om en annan gravid kvinna ska spendera sommaren i exempelvis Stockholms innerstad och på sin höjd besöka en stadspark, ja då kommer hon inte rekommenderas att vaccinera sig.

Myt 4: Man kan minska risken för TBE efter att fästingen bitit sig fast

Falskt. Nej, det kan man tyvärr inte. Man ska vara snabb på att ta bort fästingen, hålla koll på sitt mående och söka hjälp vid symptom. Det är mycket viktigt att inte använda huskurer som säger att du ska lägga smör eller olja på fästningen, risken är att fästingen spyr och då ökar risken för Borrelia.

barn på äng

Det är inte bara i högt gräs du kan bli smittad av TBE.

Myt 5: Det är försent att vaccinera sig på sommaren

Falskt. Vaccinationen mot TBE ges i tre sprutor under ett år. Efter den tredje dosen får man ett 100% skydd mot TBE, men redan efter den anda dosen är skyddet över 90%. Bara en enda dos skyddar, så en dos är bättre än ingen dos. Självklart är det bäst om man planerar för att vara skyddad under högsäsongen, men det är mycket bättre att börja idag än att inte göra någonting.

Myt 6: Fästingar finns bara på sommaren

Falskt. Fästingarna rör sig så snart det är +4 grader. De första fallen av TBE brukar komma i februari eller mars och det sista i december. Fästingarna är alltså aktiva stora delar av året.

Foto: TT

Mer läsning för dig
Vaccination och vanliga symptom – detta vill föräldrar veta om TBE
Så upptäckte Elin sin dotters TBE
10 överlevnadshacks som tar dig igenom en svettig gravidsommar