En del av

Tidernas 10 bästa filmklassiker för en riktig Disneyjul

06 nov, 2020 
AvNina Nyström
Narnia och Skönheten och odjuret
Alla drömmer vi om en riktig Disneyjul – här är tio filmer som verkligen toppar julstämningen.
Annons
8 julfilmer du inte får missa
8 julfilmer du inte får missa

Nej, det blir inte mer Disneyjul än så här. Några av filmerna nedan är riktiga klassiker, som passar finfint att se om medan man fokuserar på att få bort knäcken som fastnat mellan tänderna samtidigt som faster Birgitta pockar på uppmärksamhet i andra änden av soffan. Andra är kanske lite, lite lökiga (men är inte det lite av ett kriterie för en julfilm ändå?).

Alla tio har i alla fall både fått hyfsat betyg och innehåller allt det vi vill att en julfilm från Disney ska innehålla. Dessutom finns de nu lättillgängliga på Disney+.

Frost (och Frost 2)

Ok, inga julfilmer i den bemärkelsen. Men vinterkänslan, den sitter! Och det räcker långt en grön jul. Prinsessan Elsa råkar göra evig vinter och i sin kamp för att rädda kungariket från det ger sig hennes syster Anna ut på ett långt äventyr. I tvåan ger sig systrarna ut på en gemensam resa för att få veta mer om sina rötter och åter rädda kungariket.

Betyg på Imdb: 7,4 (Frost) och 6,9 (Frost 2)

Musse Pigg och hans vänner firar jul

Musse Pigg och hans vänner firar jul

En historia i tre delar: Kalle Ankas julversion av Måndag hela veckan, Långben försöker övertyga sin son om att tomten visst finns och till slut Mimmis och Musses variant av historien om julens verkliga mening.

Annons

Betyg på Imdb: 7,2

Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet

Kanske heller ingen egentlig ”julfilm”, men en klassisk historia i vintrig miljö – och de träffar ju faktiskt till och med på självaste tomten.

Betyg på Imdb: 6,9

En julsaga

I den här animerade versionen av Dickens novell får den snåle misantropen Ebenezer Scrooge (Jim Carrey) på julafton besök av tre spöken som visar honom julaftnar ur det förflutna, nutid och framtid. Upplevelsen förvandlar honom till en generös julälskare.

Betyg på Imdb: 6,8

Mupparnas julsaga

Mupparnas julsaga

Den här klassikern från 1992 berättar mupparnas version av Dickens 1800-talshistoria. Ett måste!

Betyg på Imdb: 7,7

Skönheten och odjuret, den förtrollade julen

En ganska okänd uppföljare till den klassiska filmen. När Belle får veta att Odjuret avskyr julen bestämmer hon sig för att göra allt i sin makt för att få honom att ändra sig.

Annons

Betyg på Imdb: 6,0

Tim Burton's The Nightmare Before Christmas

I den här animerade fantasivärlden har varje högtid en egen stad. Jack Skellington är kung av Halloween Town, men börjar tröttna på Halloween. När han istället råkar upptäcka Christmas Town blir han så förtjust att han försöker få alla invånare i Halloween Town att ta över julen. Det går sådär…

Betyg på Imdb: 8,0

12 dates of Christmas

Vad vore en sådan här lista utan en lite halvlökig romantisk komedi? Det här är julversionen av Måndag hela veckan – Kate och Miles får uppleva sin första date hela 12 gånger. Behöver vi säga att det börjar dåligt men att det utvecklas längs vägen?

Betyg på Imdb: 6,3

Noelle

Noelle

Tomten ska gå i pension och tanken är att hans son ska ta över ”familjeföretaget”. Men när han får kalla fötter blir det hans syster Noelle (Anna Kendrick) som får försöka lösa problemet.

Betyg på Imdb: 6,3

Bild: Disney

Annons
Innehåller reklamlänkar