En del av

Barn som har ofta har tråkigt? 4 tips till dig som förälder

12 nov, 2021 
Lovisa Svedlund
pojke som har tråkigt
"Hallå, jag har trååkigt!". Är det en fras som klingar bekant hemma hos er? Såhär kan du tänka – och hjälpa – om du har ett barn som lätt blir uttråkat.
Annons

Efter ett tag kan man bli ganska trött på den där frasen – och inte minst att hitta på aktiviteter till sina barn stup i kvarten.

Se också: 6 tecken på att du har en föräldravänlig arbetsplats

6 tecken på att du har en föräldravänlig arbetsplatsBrand logo
6 tecken på att du har en föräldravänlig arbetsplats

Ofta kanske du får höra att ditt barn blivit uttråkad när skärmtiden för dagen är slut eller när ingen kompis kunde komma hem och leka.

Så vad ska tänka på som förälder om ditt barn ofta är uttråkat? Vi guidar till fyra tips som hjälper både dig och barnet.

1. Fördelarna med att ha tråkigt

Yes, det låter klyschigt men ditt barn skadas inte av att ha lite tråkigt då och då. Har du redan erbjudit barnet att hjälpa med några enkla aktiviteter, som att duka, gå ut och leka eller bära upp sin tvätt är det inte ditt problem om hen väljer att hellre stirra ut genom fönstret en stund. Forskning visar att dagdrömmande kan stimulera nya idéer och tankar. Vi blir kreativa av att ha tråkigt ibland.

Annons

2. Du kan bara erbjuda lösningar

Ditt jobb som förälder är att hjälpa barnet med några alternativ på saker att hitta på. Om inget av det passar (och inget i övrigt står illa till med ditt barn så att hen till exempel behöver prata om något som känns jobbigt) kan du faktiskt släppa ansvaret. Ibland tänker föräldrar att de måste sitta på alla lösningar.

Märker du att frasen "Jag har tråkigt" egentligen betyder "Jag vill umgås med dig"? Då kan du erbjuda barnet att delta i det som du gör just nu. Skära grönsaker när du lagar mat eller sitta bredvid dig och pyssla när du grejar på datorn.

3. Då behöver du vara uppmärksam

Det finns också fall då du behöver vara lite uppmärksam på om ditt barn ofta har tråkigt. Har hen alltid tråkigt kan ni helt enkelt behöva skruva upp aktivitetsnivån. När barn letar efter nya saker att göra betyder det bland annat att de söker nya utmaningar och utvecklas. Kanske behöver ni någon ny leksak som är anpassad efter den äldre åldern, eller så behöver barnet komma ut och röra på sig en stund i lekparken? Eller så är det dags att börja med en lekfull aktivitet på fritiden. Fundera på vad som kan vara aktuellt för er.

Annons

4. Hjälp barnet att hjälpa sig själv

Kom ihåg att barn behöver lära sig hur de använder och utvecklar sina färdigheter. Med andra ord kan du vara snäll och visa omtanke men samtidigt låta dem äga sin egen uttråkning. Säg till exempel: ”Vad tråkigt att höra att du känner så”. ”Du kan hjälpa mig med disken”.

Kanske (antagligen) kommer ditt barn inte komma och hjälpa till. Men efter att ha legat på soffan och jämrat sig någon minut kommer inspirationen kicka in till en ny lek eller aktivitet.

Foto: TT

Annons