En del av

Snart kan det finnas vaccin för barn under 12 år – här är allt vi vet

15 sep, 2021 
AvElisabeth Granseth
Barn som får ett plåster på sin arm efter vaccination

I Sverige får barn från 16 års ålder vaccinera sig mot covid-19. Men snart kan även barn under 12 år tänkas få vaccin, rapporterar det amerikanska tv-bolaget CBS.

Annons
TV: Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivtBrand logo
TV: Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivt

Hösten är här och med den kommer förkylningar och sjukdomar. Många i Sverige är nu vaccinerade mot covid-19 och även ungdomar födda 2005 erbjuds vaccin.

Det främsta argumentet för vaccination från 16 år är nyttan för den enskilda individen. Unga löper visserligen mindre risk än äldre att drabbas av svår covid-19 sjukdom, men risken finns, både för akut allvarlig sjukdom och för långvariga besvär, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör till krisinformation.se.

Folkhälsomyndigheten erbjuder också vaccination mot covid-19 för vissa barn i åldersgruppen 12–15 år. Men då handlar det om barn med vissa medicinska tillstånd som har en ökad risk att bli allvarligt sjuk i virusinfektioner.

Annons
Kicker: Tar hjälp av länderna som ligger före för att förstå behovet

Ekot har tidigare rapporterat om att Pfizer/Biontech utreder om barn under 12 år kan ges vaccin mot covid-19. Nu rapporterar det amerikanska tv-bolaget CBS att Pfizers vaccin kan komma att godkännas för barn mellan 5 och 11 år inom några veckor. Det är läkare Scott Gottlieb som sitter i Pfizers styrelse som uttalat sig om att vaccinet möjligtvis kommer att godkännas och finnas tillgängligt runt Halloween i år.

Idag finns det två godkända vacciner för barn från 12 års ålder. Det är Pfizer/Biontechs och Modernas.

Foto: TT

TV: Här är kändisarna som vill att du vaccinerar digBrand logo
TV: Här är kändisarna som vill att du vaccinerar dig
Annons