En del av

Sofia Lindhe om första året som mamma – och drömhuset i Åre

29 maj, 2023 
Lovisa Svedlund
Privat
I sommar åker hon och Anton ut i Europa på roadtrip med dottern Liv, 1. Hur är Sofia Lindhes mammavardag prick nu – och vad tycker hon om paren i årets säsong av Gift vid första ögonkastet? Motherhood tog ett snack!
Annons

Motherhood möter Kalle NorwaldBrand logo
Motherhood möter Kalle Norwald

Sen Sofia Lindhe och Anton Pehrson blev ”Tacoparet” med hela svenska folket i SVT:s Gift vid första ögonkastet har de de har fått en dotter, köpt sitt drömhus och blivit hemmafixare.

Snart firar de treårig bröllopsdag.

Hur trivs de med livet just nu och vill de ha fler barn i framtiden?

Hej Sofia! Hur mår du idag?

– Jag mår fint, tack! Vi har precis hämtat oss från ännu en förkylning. Känns som att vi har varit sjuka mest hela vintern, haha. Det är väl bara att vänja sig inför förskolestart i höst…

Åh, kämpa! Nu är du och Anton föräldrar till en ettåring. Så fort tiden går! Hur är det att vara förälder till Liv just nu?

– Ja, tiden går så sjukt fort! Det är väldigt roligt men utmanade med en ettåring. Utvecklingen går i raketfart nu och det händer nya grejer nästan varenda dag. Livan är oftast glad och sprallig. Hon sitter i princip aldrig stilla när hon är vaken. Utmanande för en mamma och pappa, men kul!

Sofia Lindhe och dottern Liv i Åre
Sofia och Anton delar fortfarande på föräldraledigheten, men inom en snar framtid planerar Sofia att börja jobba heltid som lärare.Privat

Vad har du lärt dig om dig själv första året som mamma?

– Hmm… jag tror att jag fått bekräftat för mig att jag kan lita på mig själv och min magkänsla. Jag försöker att bara åka med i Livs utveckling och tempo och inte överanalysera allt och hittills har det funkat väldigt bra. Läser väldigt lite om metoder och liknande och förlitar mig på mitt och Antons sunda förnuft.

Annons

Sofia och Anton delar fortfarande på föräldraledigheten, men inom en snar framtid planerar Sofia att börja jobba heltid som lärare.

Så klokt det låter! Ni har flyttat till hus nyligen. Berätta!

– Precis! Vi köpte tillbaka min farmor och farfars gamla hus som de byggde i Åre på 80-talet. Jag har drömt om att köpa tillbaka just det huset i 16 år, så det är verkligen en dröm och vi stormtrivs. Vi har en stor fin tomt, utsikt över fjället, inte så mycket grannar, naturen precis utanför dörren och två fina kaminer vi eldat för fullt i nu under vintern.

Sofia Lindhe

Ålder: 28

Familj: Maken Anton Pehrson, 31, och dottern Liv, 1

Gör: Sofia är mammaledig och planerar att snart börja jobba heltid som lärare

Följ: @regnbagsreggad

Så mysigt! Vad har ni för drömmar och visioner för platsen?

– Vi älskar huset precis så som det är nu men vi behöver på sikt renovera båda badrummen och så vi vill sätta in stora fönster i sovrummet och vardagsrummet för att komma ännu närmre naturen. Längtar också efter den här sommaren och att Liv ska få springa runt på tomten.

Annons

– Sen har vi faktiskt en liten båt vid sjön bara 300 meter från huset. Den ska vi ut och fiska med i sommar.

Huset i Åre
Huset byggdes av Sofias farmor och farfar på 80-talet.Foto: Privat
Huset i Åre
På sin Instagram visar Sofia hemmafix, vardagshäng med Liv och bakprojekt från huset i Åre.Foto: Privat

Ni lämnade ju också livet i Stockholm och Alingsås för en vardag i Åre. Hur trivs du med att bo där?

– Jättebra! Vi har verkligen lyckats bygga ett gemensamt liv här med allt vad det innebär. Vi har lärt känna en massa nya vänner till exempel vilket är så kul!

Vad roligt. Är ni sugna på fler barn någon gång i framtiden?

– Ja, någon gång vill vi det! När vet vi dock inte riktigt. Vi får se när vi känner oss redo igen.

Annons

Du och Anton blev ju en dundermatch med hela svenska folket i Gift vid första ögonkastet. Har du några reflektioner kring årets säsong av programmet?

– Jag tycker att det är en så fin säsong! Blir så imponerad av alla deltagarnas öppenhet och hur de vågar dela med sig av sig själva. Jag vet hur svårt det är! Jag hoppas på flera par.

Sofia Lindhe och Anton Pehrsons campervan
I sommar åker Sofia och Anton ner med campervan i Europa.Foto: Privat
Anton och Liv
Både Sofia och Anton triv med att bo med naturen in på knuten, säger Sofia.Foto: Privat

Deltagarna har även detta år fått ta emot vissa tråkiga kommentarer och analyser. Hur tycker du man ska förhålla sig till programmet som tittare?

– Det är så trist! Dejting och kärlek engagerar verkligen vilket ju är roligt men många människor behöver träna på att diskutera det här programmet på ett bättre sätt. Det går att diskutera det som händer i avsnitten utan att gå till personangrepp. Det är ju mycket som uppstår i programmet som många kan känna igen sig i och säkert lära sig mycket av. Det är det som ska diskuteras.

– Sen kan man ju sitta hemma i sin soffa och säga och tycka precis vad man vill men det måste finnas någon slags spärr i hur man sen uttrycker sig i media. Har man inget snällt att säga till/om någon man sett bara några timmar på TV så är det faktiskt bäst att hålla tyst. Jag hoppas att årets deltagare mår bra i det hela!

Annons