6 saker från våra barndoms somrar som vi gärna skulle ha tillbaka

barn i båt och kiosk
Här är godissorterna vi minns från förr
1:09

Efter reklamen: Här är godissorterna vi minns från förr

(1:09)

Slå på ljud

Häng med – vi besöker några av barndomens sommarminnen!

Styckgodis i kiosken

kiosk

Foto: SVT

Att stå på tå och luta sig över disken för att välja om man skulle fylla den lilla påsen med twist, jenka, pistoler, kolor, s-märken, refreshers, krokofanter eller snusklubbor – vilka minnen! ”Hur mycket kostar den? (räkna mynten) – 50 öre? Och den då? Då tar jag bort en sån och tar två sådana!”

Läsk i back

läsk 80-tal

När det var festligheter eller fika på g slank man ut i garaget för att hämta sig en flaska läsk. En alltså. Hade man tur hade man fått vara med och plocka i affären, och kanske hade man valt en Vira blåtira eller en Rosa pantern – ingen tyckte att det var något fel på färgämnen. Sockerdricka var lite trist, och allra sist kvar stod alltid Champis och de vuxnas Grape tonic.

Serietidningarna

serietidningar

När man skulle ut med husvagnen eller till sommarstugan fick man ofta välja en tidning i affären. Helt en inplastad med något extra i, som ett läppglans eller en liten leksak. Idag är tidningarna på utdöende, men man MINNS verkligen lyckan och hur länge tidningen kunde sysselsätta en!

Limpmacka i tid och otid

barn äter macka på klippa

Kanske var det inte riktigt så bra med limpmacka som man trodde på 70- och 80-talet då det förordades 6-8 brödskivor om dagen. Men gott var det, och sänkte ambitionsnivån på middagarna kraftigt! På stranden knastrade det av sand mellan Skogaholmsskivorna med prickig korv.

Spela kula

kulor

Spelkulorna finns fortfarande kvar i affärerna – men dagens barn har inte alls anammat danken, kattögat och de andra dyrgriparna på samma sätt som förr.

Mer spontan utelek

barn på cykel

Istället för att tjata om iPads plockade man upp cykeln (som ofta låg slängd på gräsmattan, för det tjuvades inte riktigt lika friskt då som nu) och hojade iväg för att plinga på och kolla om någon klasskompis var hemma. Frihetskänslan!

– och 3 saker vi gärna kan skippa

Solariet

solarie

Man skulle förbereda huden på sommarsolen – så givetvis gick man till solariet lediga (soliga) dagar redan i unga år. Vi minns fortfarande doften, och de vita ringarna från de små glasögonen.

Röka i bilen – med obältade barn

cigarett och barn i bil

Nej. Bara nej.

Flintasteken

flintastek

Idag läggs det lax, spetskål och halloumi på grillen. Men alla som växte upp före 90-talet hade ingen aning om att man kunde grilla andra saker än korv, hamburgare – och flintastek. Inget fel på flintasteken i sig, men den känns lite gjord.

Foto: TT

Mer läsning för dig
7 prylar vi vuxit upp med – som våra barn aldrig kommer förstå var coola
10 roliga saker föräldrar gjorde på 80-talet som gör oss riktigt nostalgiska
9 prylar våra barn kommer fnissa nostalgiskt åt om 20 år

Utvald läsning