En del av

3 fraser som löser syskonbråket på ett ögonblick

06 mar, 2023 
AvElisabeth Granseth
Lovisa Svedlund
Två syskon som är arga på varandra
Är det ofta syskonbråk hemma hos er? Att bråka är en del i utvecklingen och syskon som leker hamnar ofta i situationer där konflikter kan uppstå.
– Låt båda berätta hur situationen känns för dem, lyssna ordentligt, bekräfta känslorna och avbryt inte, säger psykologen Katarina Molin till Motherhood.
Här delar hon med sig av 3 fraser som hjälper barnen att sluta bråka.
Annons

Det är vanligt med syskonbråk och som förälder kan det ibland kännas svårt att veta hur man kan hjälpa barnen att hantera konflikterna. Men finns det några tips på vad man kan säga till barnen när de bråkar?

– Det är förstås väldigt olika beroende på situation, barn och så vidare, säger psykologen och psykoterapeuten Katarina Molin till Motherhood.

Men här ger hon 3 exempel på vad man kan säga för att få syskon att sluta bråka.

Se 3 tips om ditt barn slåss och bråkarBrand logo
Se 3 tips om ditt barn slåss och bråkar

Psykologens 3 fraser för att få syskon att sluta bråka

Här är psykologen Katarina Molins tips på fraser att säga till syskon när de bråkar med varandra.

1. ”Har ni någon idé om hur vi kan lösa det här?”

Det är viktigt att barnen själva får lära sig att lösa konflikter, så ingrip inte för tidigt. Ibland kan man förstås behöva hjälpa dem på traven, särskilt om de är små, då kan man ställa frågor för att hjälpa dem att kompromissa. På så vis lär de sig att bli bättre på att hantera konfliktsituationer. Strunta i vem som började, utgå istället från att båda har en del i konflikten.

Annons
Katarina Molin
Katarina Molin är psykolog, psykoterapeut och specialist i psykologisk behandling/psykoterapi.

2. ”Livet är inte alltid rättvist”

Inget barnen gillar att höra i stunden kanske men det är bra om de lär sig att det inte alltid kan vara millimiterrättvisa. Däremot är det viktigt att se till att inte den ena alltid blir förfördelad eller att man alltid tar den enas perspektiv.

3. ”Berätta mer”

Låt båda berätta hur situationen känns för dem, lyssna ordentligt, bekräfta känslorna och avbryt inte. Låt dem förstå hur deras beteende påverkar varandra. Om barnen är väldigt upprörda går detta inte att göra direkt utan man får vänta tills de lugnat ner sig lite.

”Känslan av kritik sitter i längre än känslan av kärlek”

Foto: TT

Äldsta syskonet? Se 4 vanliga saker som tas upp i terapinBrand logo
Äldsta syskonet? Se 4 vanliga saker som tas upp i terapin
Annons