En del av

Tiobarnsmamman Sara: Så får vi sommaren att gå ihop med alla barn

16 jun, 2023 
Hannah Bergroth
Sara Tornbom familj
I en familj är det många viljor och önskemål att förhålla sig till, speciellt under sommaren. Sara, 35, är mamma till hela tio barn och hon har hittat ett sätt som gör alla i familjen nöjda.
Annons

Sommarlov och många lediga dagar tillsammans med barnen. Att inte ha några måsten utan bara ta dagarna som de kommer är något alla familjer längtat efter.

Som förälder kan sommarlovet vara alldeles underbart – men också tidvis jobbigt. Det är många önskemål, samtidigt som man själv har förväntningar.

Så varvar du ner inför semesternBrand logo
Så varvar du ner inför semestern

Sara Törnbom, 35, är tiobarnsmamma och under sina 13 år som förälder har hon hittat ett sätt som gör att familjens sommar går ihop.

– Vi försöker inkludera barnen i all sommarplanering, säger Sara.

Sara Törnbom är mamma till tio barn

Att Sara har många barn är ingen tillfällighet. Redan när hon var liten drömde hon om att bli flerbarnsmamma och idag är hon tacksam över sin stora familj.

– Alla barn har kommit naturligt och de har varit lika önskade. Jag är så tacksam för allihop.

Annons

Sara berättar att vardagen rullar på rätt smidigt. De stora barnen går i skolan och har ett par aktiviteter var, de fyra mellersta går på förskolan och de två yngsta är hemma.

Sara Törnbom


Ålder:
35.

Familj: Gift med Magnus, 33 och tillsammans har de barnen Milton, 13, Vincent, 12, Meja, 10, Vilgot, 7, Malva, 5, Vega och Malte, 4, Vilma, 3, och tvillingarna, Melvin och Vilda, fyller 1.

Bor: Norrköping.

Gör: Utbildad pedagog, just nu hemmaförälder. På @tornboms kan du ta del av familjens vardag.

Sara är utbildad pedagog, men har själv valt att vara hemmamamma. Maken Magnus har turligt nog ett jobb som kan skötas hemifrån alla dagar i veckan, vilket underlättar för att allt ska gå ihop. Men hur får man en fungerande vardag med så många barn, i olika åldrar?

Sara menar att för dem har lösningen varit att ha tydliga rutiner.

– Vi har rutiner till det mesta och orsaken till det är för att jag och min man har märkt att alla mår bra av att veta vad som händer, vid vilken tidpunkt.

Hur skulle du beskriva er vardag?

– Oj, det är jättesvårt för alla dagar ser så olika ut. När de större barnen är i skolan och på förskolan brukar jag och de yngsta ta dagarna lite som de kommer, säger Sara och fortsätter:

Annons

– Vi planerar sällan något utan går mer på känsla och vad vi har lust med. Vissa dagar blir det en promenad i skogen med tillhörande matsäck, ibland blir det öppna förskolan.

Familjen Törnbom
Hela familjen Törnbom.

Så löser de sommaren som stor familj

Det börjar närma sig en sommar och samma dag som Motherhood pratar med flerbarnsmamman har de stora barnen fått sommarlov. Om några dagar är det förskolebarnens tur.

Att vara en stor familj där princip alla är i olika åldrar – hur gör man för att sommaren ska bli härlig för alla? Familjen Törnbom har hittat ett sätt.

– Vi skriver en lista på olika aktiviteter som barnen vill uppleva under sitt sommarlov. Det kan vara allt ifrån tivolibesök, en helg på Astrid Lindgrens Värld till picknick i närmaste lekpark.

Sara Törnboms barn leker
”För de små barnen räcker det med att gå till en ny lekpark”, säger Sara.

Eftersom alla är i så olika åldrar är även önskemålen väldigt varierande. Sara berättar att hon och maken brukar anpassa dem utifrån barnens åldrar, så att alla inte behöver göra allt.

Annons

– De små får till exempel inget ut av att åka till Liseberg, och de stora barnen vill inte gå till lekparken. Då brukar vi dela upp oss.

Vad skulle du säga är den största fördelen med att göra så här?

– Dels märker vi att barnen mår bra av att få egentid med sina föräldrar, dels ger det oss en möjlighet att alla känner sig lyssnade på och i slutändan blir nöjda.

Men även om familjen har en ”aktivitetslista” är de även måna om att alla ska få tillräckligt med återhämtning. Det behöver inte hända något, hela tiden. Och visst kommer de dagar när det känns jobbigt.

När de dagarna kommer, vad gör du då?

– Då brukar jag försöka sänka kraven. Tvätten och städningen kan vänta. Och så brukar jag tänka att det faktiskt är okej att barnen ser på en film fast det är fint väder ute. Det kommer nya dagar men andra förutsättningar och möjligheter.

Härlig sommar med barnen – Sara ger 3 tips.

Som tiobarnsmamma har Sara testat det mesta. Här delar hon med sig av några kloka tips.

1. Var lyhörd och inkludera barnen i sommarplaneringen. Barn har sällan höga krav, det är ofta vi vuxna som vill så mycket. Små barn nöjer sig ofta med väldigt lite.

2. Inkludera kompisar i sommarlovet. Sova över, följa med på utflykt – stora barn tycker ofta allt program är roligt bara en kompis får vara med.

3. Det är inte det ni gör som är det viktigaste för barnen. Att de får spendera tid med sina älskade föräldrar är det som de kommer minnas.

Annons