13 profiler du vill att din tonåring följer på Instagram

Peg och Penny Parnevik

Sunda kroppsideal, starka berättelser, hälsosamma tips och en äkta bild av verkligheten. Detta är profilerna som kommer inspirera, lyfta och motivera din tonåring i rätt riktning.

Vilka följer egentligen din tonåring på Instagram – och hur påverkar det hen?

Idag finns många konton och profiler där ytan är så polerad att det kan få vem som helst att känna sig otillräcklig. Vi har listat 13 profiler som alla på ett naturligt sätt hjälper till att riva fasaden – och som får dina barn och unga vuxna hemma att influeras på ett sundare sätt.

1. Isabel Boltenstern


Härlig tjej som bjuder på humor blandat med allvar. Jobbar som programledare/sportreporter, författare och träningsprofil, vilket också är mixen man får se i hennes flöde.

Sjukskrevs 2014 för utmattningssyndrom och har idag skrivit en bok som berör det viktiga ämnet, med insikter bland annat på hur samhället på olika sätt profiterar på ambitiösa och osäkra personer.

2. Johanna Nordström


En av vår tids största och mest aktuella komiker/humorprofiler. Johanna och hennes Instagram-konto är inte bara otroligt roligt, hon är även en god inspiration för ungdomar till att våga ta för sig och satsa på det man tycker om och är bra på. Detta genom att bara vara sig själv, utan några krystade ”motivational quotes”.

3. Amie Bramme


Programledare och podcastare som sprider mycket girl-power och tar upp viktiga ämnen som feminism och strukturell rasism.

4. Johanna Bladh


Outtröttligt uppmanar Johanna tjejer i hela Sverige att tycka om det de själva ser i spegeln, och att allt man ser på internet inte är hela sanningen.

5. Greta Thunberg


Ingen lär ha missat henne, man blir inte utsedd till årets miljöinfluencer 2019 för ingenting.

Med en otrolig iver fortsätter hon på ett positivt sätt påminna oss om hur vi ska ta hand om vår planet.

6. Linda Pira


Artisten Linda Pira struntar i allt vad jantelagen heter och vågar drömma stort. Detta har hon skrivit om i sin nya bok ”Konsten att våga drömma stort!”.

I övrigt en genuint härlig och cool Power-brud!

7. Jenny Svedberg Freed


Stark, häftig och otroligt energisk tyngdlyftare-tjej med en inspirerade historia. Trots sin unga ålder har hon tagit sig igenom både psykisk ohälsa och fysiologiska skador.

Står för sunda kroppsideal och att alla är fina som de är.

8. Daniela Rathana


Talangfull artist som bearbetar mycket av sina känslor via musiken, vilket gör att allt hon skapar känns genuint och äkta.

Hon skriver uttömmande ärliga texter både i musiken och i sina captions, vilket ger en god konstrast i flödet när allt annat ska vara Instagram-perfekt.

9. Amanda Ekström


En fotograf som tar bilder på riktiga människor och sprider viktiga budskap. Som att inte skämmas för mens, kroppshår eller någon kroppslig skavank.

10. Ellen Bergström


Rolig, talangfull skådespelerska som varit öppen både med att hon lidit av kroppskomplex och alkoholproblem.

Idag är hon nykterist och nybliven mamma, och flödet är blandat med humor, allvar och gullegull-bilder på bebis.

11. Kosovare Asllani


Är din tonåring intresserad av sport är Asllani den självklara förebilden. Med en otrolig resa bakom sig har fotbollstjejen från Vimmerby blivit signad av sin drömklubb Real Madrid.

Stark och driven tjej som inte ger vika för något, och som låter folks tvivel bli drivkraften att orka fortsätta gå efter de hon vill.

12 & 13. Peg och Penny Parnevik

Systrarna är naturliga och svinhärliga, samtidigt som de vägrar falla för kroppshetsen. Båda lägger ut fina bilder som representerar verkligheten och inspirerar unga kvinnor att tycka om sig själva precis som de här – det vill säga inga tillgjorda poser, skönhetsfilter eller retuschering.

Instagram: @pegparnevik och @pennyparnevik

Mer läsning för dig

9 riktigt bra filmer och serier att se ihop med din tonåring

10 kroppspositiva konton att följa för dig och din tonåring

Slipp tjata på morgonen! Därför ska du låta tonåringen sova längre