Så löser du sommaren med en tonåring – Motherhoods läsare tipsar

lediga barn
1:54

Efter reklamen: Semester med tonåringar - 7 tips till sommarlovet

(1:54)

Barn som firar ett evighetslångt sommarlov medan föräldrarna kanske behöver jobba. Att sysselsätta kidsen på dagarna kan ibland kännas riktigt svårt. Behöver det finnas regler? Hur mycket ska de hjälpa till hemma? Vad är det som gäller när de hänger med kompisarna på stranden? Vi frågade i vår Facebook-grupp Motherhood om de bästa tipsen. Kolla här!

1. Ha tydliga regler

”Vår 13-åriga dotter får använda spisen för att laga lättare mat om hon är hungrig om hon inte vill ha matlådor som finns i frysen. Hon får åka och bada, men inte själv fast vi vet att hon kan simma. Tack vare en slags familylink kan jag ha koll på var hon är, vilket känns tryggt. Vi har tillsammans kommit överens om att hon alltid ska ringa mig om det är något, svarar inte jag ringer hon min sambo eller hans föräldrar. Hon har ingen skärmtid eftersom hon inte använder mobilen så mycket. Hon får inte vara ute längre än till 22 och inte själv på kvällarna.”

– Krissi.

2. Ger frihet under ansvar (med några viktiga regler)

"Vi bor i Skåne och köper Sommarkortet på Skånetrafiken så mitt barn på 16 år kan resa fritt. Dock har vi några regler, som exempelvis att hen ska ringa om det blir problem – då hämtar vi direkt. Hen ska alltid ha med sig akutmediciner och en laddad powerbank. Dessutom brukar jag köpa presentkort på pålitliga taxiföretag, då kan hen alltid ta sig hem på ett säkert sätt."

– Maria.

3. Gör ett sommarlovs-bingo

"Mitt tips är att göra ett bingo till barnen, det brukar funka. Gör till exempel nio rutor som innefattar både nytta, nöje, rörelse och chill."

– Sofia.

4. Låter barnen bestämma

”Våra barn på 16 och 14 år får själva välja vad de vill följa med på med familjen och vad de vill göra för egna utflykter med kompisar – med vissa restriktioner som kostnader och åldersgränser förstås. De sommarjobbar en del, tränar mycket, tävlar, njuter av ledighet från skolan och fyller dagarna med ömsom bara vara lat eller ha fullt upp. De är unga vuxna och behöver annat av föräldrar än regler. De behöver få en chans att göra sina egna misstag och ta ansvar för dem. De hjälper till hemma som vanligt med mat, disk, handla, passa lillasyster, städa, gå ut med hund och så vidare.”

– Caroline.

5. Kommer överens om vad som gäller

”Jag är ensamstående till min dotter som är 14 år, vilket betyder att det automatiskt blir några regler som hon behöver följa. Dessa regler har vi dock kommit fram till tillsammans så för henne är det ingen stor grej. Hitta min Iphone är alltid aktivt, det gör att jag känner mig trygg. Hon ska alltid ha en fulladdad powerbank med sig och jag vill alltid veta vilka kompisar hon hänger med. Genom att hon följer detta så får hon friheten också. Hemma får hon se till att hennes rum är i ordning och såklart göra småsysslor som tömma diskmaskinen, duka för mat och så vidare.”

– Lisa.

Foto: TT

Mer läsning för dig
Så får du med din tonåring på semestern – expertens 6 bästa tips
Så vet du om din tonåring är redo att vara hemma själv – 7 punkter att checka av
Så mycket kostar tweenies och tonåringar om året – vi reder ut