En del av

Utmana familjen eller släkten – 7 roliga spel och brädspel online

11 dec, 2020 
Lovisa Svedlund
familj tittar på en dator
Brädspel är en riktigt rolig aktivitet att göra med familjen – och många av de klassiska sällskapsspelen går fint att spela med vänner eller familj online. Kul för både tonåringar och barn. Här är sju spel ni kan mötas i och spela online.
Annons
8 julfilmer du inte får missaBrand logo
8 julfilmer du inte får missa

När jullovet 2020 närmar sig och vi behöver hitta på nya aktiviteter att göra med familjen är ett klassisk sällskapspel riktigt kul.

Många brädspel går faktiskt att spela online, tillsammans med vänner eller familj som är på andra platser. Perfekt under coronapandemin när vi vill umgås och ha kul med familj, släkt och vänner men inte ska träffa för många.

Dessutom finns ett gäng roliga spel online som man kan spela som vanligt, samlade i ett rum, men som blir extra roliga för att man också får använda skärmar. Till exempel sällskapsspel där man använder sin mobil för att göra sina drag – och spelet rör sig framåt på en större skärm. Kanske lite extra lockande för tonåringen och äldre barn att komma ut ur sitt Netflixgrotta och umgås när man får blanda in en skärm?

Är det kanske det här jullovet som ni hittar en ny tradition – spelkväll med kusinfaimiljen i en annan del av landet och daglig utmaning på frågesport med mormor och morfar?

Annons

Eller gapskratt framför tv:n när ni testar det kreativa Jack in a Box eller spännande Code names med hela familjen?

7 sällskapsspel och brädspel online

Här listar vi 7 roliga sällskapsspel att testa med familjen – tillsammans där hemma eller utspridda i den fysiska världen.

1. Monopol online

Inkassera hyra, pakta mot de rika ägarna av innerstan och förhandla dig ut ur fängelser. Det klassiska handelsspelet Monopol går att spela online med familj och vänner. Perfekt för en digital spelkväll med släkt och vänner!

Monopol kan man skaffa till exempel här och här.

2. Risk online

Ett klassiskt strategispel för lite äldre barn och tonåringar! Ta över land och utmana varandra med trupper – eller samarbeta för att spela ut den starkaste spelaren.

Risk kan bli en riktig långrysare.

Här och här kan du köpa spelet.

3. Ticket to Ride online

Det roliga järnvägsspelet Ticket to Ride går också att spela online. Skapa långa och sammanhängande järnvägssträckor mellan städer och lägg dina rutter så strategiskt som möjligt.

Annons

Lika kul för yngre barn som för tweenien och tonåringen!

Här och här du skaffa spelet.

4. Carcassonne online

I Carcassonne gäller det att strategiskt bygga ut spelplanen, ett landskap, så att man kammar hem så många poäng som möjligt. Bygg städer, vägar och kloster – och befolka dem med dina olika gubbar.

Strategiskt och kul för både barn och vuxna!

Här och här kan du skaffa spelet.

5. Spel på Jackbox - Drawful

Jackbox är ett koncept med flera spel. Man spelar med fördel spelet på tv:n eller en stor gemensam skärm som alla ser. Dessutom använder man varsin telefon eller surfplatta som är kopplad till spelet, där man till exempel ritar, skriver eller genomför de olika utmaningarna och frågorna.

Under spelets gång kan till exempel allas teckningar sen dyka upp på skärmen och man får poängsätta, eller så ska man gissa på vilket svar som är det rätta. Ett bra spel att börja med i Jackbox är till exempel enkla och roliga Drawful där man ska måla.

Annons

Här kan du skaffa jackbox-spelen

6. Code Names

I Code Names bildar man lag och kan spela online antingen i samma rum – eller utspridda med hjälp av en webbadress som skapas för varje fysiskt rum. I varje lag finns en spionchef som känner till identiteten på alla de hemliga agenterna som ligger på spelplanen. Agenterna har kodnamn som alla kan se och kan antingen tillhöra ditt lag eller det andra laget.

Spionledaren ska hjälpa de övriga medlemmarna i laget att komma på vilka agenter som tillhör deras lag genom att med ord försöka hinta om vilket kodnamn – och därmed agent – som tillhör dem.

Den som först lyckas komma i kontakt med alla sina hemliga agenter har vunnit. Men man får akta sig så att man inte råkar hjälpa motståndare genom att kontakta en av deras agenter!

Superkul för äldre barn och tonåringar!

Här kan du spela spelet online.

7. Steam – sök bland populära spel

En annan app man kan använda är Steam. Ladda ner appen och skapa ett inlogg, så kan ni välja mellan flera olika spel. Bland annat finns klassikern Settlers här.

Här hittar du appen.

Annons