En del av

9 riktigt bra filmer och serier att se ihop med din tonåring

08 okt, 2020 
AvLinn Seipel
Sex Education är en populär tv-serie.
Det finns massor av bra filmer och serier som kan passa både dig och din tonåring! Dessutom kan de leda till bra samtal kring kärlek, sex och psykisk ohälsa. Här är nio tips inför nästa filmkväll!
Annons
7 tecken på att du har en tonåring hemmaBrand logo
7 tecken på att du har en tonåring hemma

Tonåren är för många en förvirrande och identitetssökande tid. Det vet vi alla som själva har varit där (även om vi inte gärna tänker tillbaka) eller som just nu har en egen tonåring hemma. Mycket kretsar kring skola, vänner och kärlek. Men det är inte alltid du som förälder får ta del av de tankar och känslor som pågår i din tonåring – även om du gärna skulle vilja.

I en studie som streamingsajten Netflix har genomfört svarade 79 procent av föräldrarna och 65 procent av tonåringarna att de tror att en gemensam tv-serie kan starta en dialog kring jobbiga ämnen. Undersökningen visade också att omkring 70 procent av både föräldrar och deras tonåringar önskar att de hade mer gemensamt att prata om.

Vi kan inte hitta ett bättre sätt att få igång samtalsämnen och komma närmre tonåringen än att krypa upp i soffan framför en film eller serie som ni båda faktiskt kan relatera till. Här listar vi ett gäng bra filmer och serier som kan passa er båda!

Annons

1. SKAM

Hela gänget i succéserien SKAM.
Från vänster: Chris, Vilde, Eva, Noora, Sana.

Denna norska dramaserie har tagit världen med storm! I serien får vi följa ett gäng gymnasieungdomar på Hartvig Nissens skole i Oslo och se hur de hanterar sina känslor kring vänskap, utanförskap, sex, fest, och religion. I serien skildras också homosexualitet, rasism, jämställdhet och sexuella övergrepp.

2. Sex Education

Scen ur serien Sex Education.
Otis Milburn är huvudpersonen i serien Sex Education.

Sex Education är en brittisk dramakomedi-serie, med bland andra svenska Mikael Persbrandt i en av rollerna. Huvudpersonen i serien, Otis Milburn, bor ihop med sin mamma Jean som driver en klinik som sexterapeut i deras hem. När Otis börjar umgås med den smarta, men väldigt missuppfattade tjejen Maeve bestämmer de sig för att öppna en egen sexklinik, där de hjälper klasskompisarna med sina sexuella frågor och funderingar.

Annons

3. Thirteen reasons why

Thirteen reasons why
Thirteen reasons why handlar om Hannah Baker, en tonårstjej som begår självmord.

Serien handlar om Hannah Baker, en tonårstjej som begår självmord. Efter sig lämnar hon 13 kassettband till de personer som hon håller skyldiga för sin död. Hon anser att deras agerade drev henne till självmord. Serien har hyllats för att våga ta upp viktiga ämnen kring självmord, alkohol och sexuella övergrepp. Ämnen som kan vara svåra att prata om med sin tonåring, men som här kan öppna nya dörrar. Serien är från 13 år och uppåt.

Annons

4. Fucking Åmål

Agnes och Elin i Fucking Åmål.
Fucking Åmål har blivit känd över hela världen sen den hade premiär i Sverige år 1998.

Lukas Moodysons genombrott från 1998 håller än idag. Den skildrar tonåren i en småstad och längtan efter någonting större. I filmen får vi följa 16-åriga Agnes som blir kär i Elin och den mobbning och problematik som följer i en normativ liten stad i Sverige.

5. The Perks of being a wallflower

Emma Watson och Logan Lerman i The Perks of being a wallflower.
Emma Watson och Logan Lerman i The Perks Of Being A Wallflower.

En fin och djup skildring av vänskap och psykisk ohälsa. Filmen handlar om Charlie som går igenom prövningar i sin kamp med (vad han själv inte vet om) Posttraumatisk stress syndrom.

Annons

6. Hip Hip Hora!

Huvudpersonen Sofie i Hip Hip Hora!
Filmens huvudperson är Sofie som blir full på en högstadiefest och fotograferas naken.

Filmen handlar om Sofie som blir full på en högstadiefest och fotograferas naken. Även om filmen har några år på nacken känns den högst aktuell i vårt uppkopplade samhälle där mobiler och sociala medier är en del av tonåringarnas vardag – både på gott och ont. Filmen handlar om vänskap och om kärleken och det komplicerade förhållandet mellan en ensamstående pappa och hans dotter.

7. 13 snart 30

Scen ur 13 snart 30
När Jenna fyller 13 önskar hon att hon vore 30 – och önskan slår in.

Allt Jenna vill är att vara äldre! När hon fyller 13 år önskar hon att hon vore 30. Dagen efter vaknar hon upp som en vuxen versionen av sig själv - och får känna på helt nya prövningar. En kul film för både förälder och tonåring med hög igenkänningsfaktor!

Annons

8. Love, Simon

Love, Simon
Simon har en stor hemlighet – han är gay.

Simon har en stor hemlighet – han är gay. Han börjar mejla med en kille som också är det, utan att veta vem det är som döljer sig bakom skärmen. Filmen har hyllats som en av de första tonårsfilmerna som skildrar hbtq-rörelsen på ett helt nytt sätt.

9. Förr eller senare exploderar jag

Förr eller senare exploderar jag.
Förr eller senare exploderar jag är en vacker film om kärlek, sjukdom och döden.

Hazel har cancer och vet att livet kan ta slut när som helst. På en träff för ungdomar med cancer träffar hon Guz och tillsammans åker de till Amsterdam. Förr eller senare exploderar jag är en vacker film om kärlek, sjukdom och döden, men som trots sin oerhört sorgliga skildring lämnar en hel del värdefulla tankar och funderingar.

Källa: Imdb, Frida

Annons