En del av

När kan barn åka och bada utan föräldrar? Här är experten råd

09 jul, 2021 
Lovisa Svedlund
pojkar som badar
Det kan vara svårt att veta om ditt stora barn eller tonåring faktiskt blivit tillräckligt stort och moget för att åka och bada själv med kompisar – eftersom vi vet att det finns risker. Ålder, badvett och mognad – här reder experten ut hur du kan tänka.
Annons
Semester med tonåringar - 7 tips till sommarlovetBrand logo
Semester med tonåringar - 7 tips till sommarlovet

Finns det en ålder eller ett tillfälle då det säger klick och ditt barn är redo för att åka till en badplats själv med kompisarna? Nja, inte riktigt enligt Trygg-Hansas barnsäkerhetsexpert Alexandra Björnsson.

– Många brukar vilja att jag ska säga en ålder då jag tycker barn kan bada själva men detta är något föräldrar själva måste bestämma själva utifrån hur de känner sitt eget barn, säger hon till Motherhood.

alexandra björnsson expert på trygg-hansa
Alexandra Björnsson är barnsäkerhetsexpert på försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

Då är barn redo att bada utan föräldrar

Vill ditt barn åka och bada själv behöver du som förälder ta en funderare, säger Alexandra Björnsson. Här är hennes lista på saker att fråga dig (och ditt barn!) innan du släpper iväg hen till stranden eller badhuset.

Annons

1. Kan mitt barn simma?

Det kan tyckas som en självklar fråga – men kan ditt barn simma och hur bra? I simkunskap som Skolverket definierar det ingår inte bara att kunna ta fem simtag, utan att simma 200 meter varav minst 50 meter på rygg. Som förälder kan du helt enkelt stå bredvid och be ditt barn visa vad hen klarar av.

2. Kan mitt barn badvett?

Hur mycket badvett har ditt barn? Vet hen till exempel att man måste kolla så att ingen är under när man hoppar från bryggan, och att man ska veta att botten är okej? Man simmar inte under bryggor, man knuffar inte varandra, vissa regler gäller om du ska hoppa från ett hopptorn. Man badar aldrig helt själv när ingen kompis är i närheten. De här sakerna behöver du ha koll på att ditt barn vet – och inte glömmer efter en sekund på badplatsen.

3. Hur vet jag om mitt barn kan badvett?

Tänk efter, på vilket sätt vet du att ditt barn kan badvett? Har du varit med barnet och badat mycket, ser du själv hur hen beter sig på en badplats. Men har barnet mest varit och badat med andra vuxna behöver du kanske själv följa med en gång för att kolla av hur kunskaperna är.

Annons

4. Vilka kompisar är med och kan mitt barn badvett när de är med?

Kolla också av, vilka andra barn ska vara med och bada? Finns det någon risk att ditt eget barns badvett förändras av att vara i den sociala gruppen, där kanske andra personer har en annan kunskapsnivå? Prata med ditt barn om detta.

5. Vad tänker andra föräldrar – och kan vi prata ihop oss?

På samma tema är det också bra att kolla med andra barns föräldrar om ni har en gemensam inställning till vilka regler som gäller när barnen är och badar. Fråga hur andra tänker kring badsäkerhet så att ni är överens.

Bonustipset från Alexandra Björnsson: Är du osäker? Följ hellre med en gång extra!

Foto: TT, Trygg-Hansa

Annons