Smitta bland barn och unga högre än Tegnell förutspådde

glada ungdomar
0:55

Efter reklamen: Ska barn vaccineras mot covid-19? Så tycker experterna

(0:55)

Smittspridningen av covid-19 har under våren varit stor bland landets ungdomar, trots att Folkhälsomyndigheten initialt räknade med väldigt lite smitta bland unga. Den 1 mars förra året meddelade man "att barn inte är drivande för smittspridningen". Den felbedömningen uppmärksammas idag i en artikel i Svenska Dagbladet.

Statsepidemiolog Anders Tegnell berättar i intervjun att antalet bekräftade fall bland unga personer har varit fler än vad myndigheten räknade med.

– Ja, risken för att ungdomar också ska få smittan har blivit högre än vad vi trodde och såg i början. Det berodde delvis på att man sällan testade den gruppen, och det berodde i sin tur på att man i den gruppen extremt sällan blir sjuk. Den data som finns nu talar ju fortfarande för att barn är väldigt mycket mindre smittsamma än vuxna, säger Tegnell till SvD.

30 procent högre än för medelålders och yngre vuxna

Ett utmärkande drag för den senaste vågen, den tredje, var att smittotalen ofta var störst bland ungdomar. Mellan mitten av april och mitten av maj skedde 19 procent av alla nya bekräftade fall inom åldersgruppen 10 till 19 år, vilket var mer än för alla andra åldersgrupper, skriver SvD. Och det är framförallt 15–19-åringarna som sticker ut. Här var smittotalen stundtals cirka 30 procent högre än för medelålders och yngre vuxna.

Däremot har Folkhälsomyndigheten fått uppmärksamhet och internationell återupprättelse för sin linje att nackdelarna vid skolstängning – försämrad undervisning och föräldrar som måste stanna hemma – är värre än de potentiella vinsterna, skriver SvD.

Källa: SvD

Bild: TT

Mer läsning för dig
Fjärde vågen kommer slå mot barn i höst, varnar forskare
Här öppnar BB:s för partnern – avdelningarna i landet som börjat tillåta besök
Barn i EU kan vara nära covid-vaccin – då tas beslutet