En del av

Bonusfamiljen med fem barn: Så får vi ihop vardagen

23 nov, 2020 
https://image.motherhood.se/Lovisa_byline.jpg.jpg?imageId=538804&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318
Lovisa Svedlund
Fem barn som alla är tonåringar eller äldre – i samma bonusfamilj. Så gör Valéria och Fredrik för att alla ska trivas i en brokig konstellation.
– Det är tillåtet att vara sig själv här hemma, säger Valéria Wirén.
Annons
3 tips på bra vanor för barn och unga
3 tips på bra vanor för barn och unga

Det är helg i Kävlinge hos familjen Wirén – Swedmark. Valéria och hennes sambo Fredrik har bott tillsammans i sekelskiftslägenheten i en månad. Växelvis bor också deras barn där, Rocco, 13, Ellen, 14, Gabriel, 18 och Vira, 19. Även Viras pojkvän Ymer är en del i familjen och syskonen har ytterligare en syster/bonussyster, Naomi som är 20 år och bor i England.

Ikväll är Valéria, Fredrik, Rocco, Gabriel, Vira och Ymer hemma. De äter middag tillsammans och spelar spel med levande ljus.

Att ha en bonusfamilj där alla barn är tonåringar eller äldre kommer med sina utmaningar, berättar Valéria.

– Det är tillåtet att vara sig själv här hemma, det tror jag att alla känner. Men sen är det respekt som gäller och att låta alla vara som man är, säger hon.

Fredrik Swedmark och Valéria Wirén som bor i Kävlinge med en bonusfamilj
Fredrik och Valéria har varit tillsammans i ett år.

Valéria och Fredrik blev tillsammans för ett år sedan och har pratat mycket om uppfostran för att få det att funka för familjen.

Annons

Direkt blev det tydligt att det var viktigt att lyssna på alla barn, berättar Valéria. Paret var på väg att flytta ihop ganska snart efter att de träffats insåg att alla behövde vara med på tåget om det skulle funka.

Familjen Wirén-Swedmark

Valéria Virén, 46 och Fredrik Swedmark, 46

Valérias barn: Rocco, 13, Vira, 19 och Naomi, 20

Fredriks barn: Ellen, 14 och Gabriel, 18

Katterna: Chloé, 1,5 och Sture, 2,5

Bor: I Kävlinge

– Vi hade planerat allt men så var ett av barnen som, precis när ena lägenheten var uppsagd, sa att ”Jag vill nog inte detta”. Och då var det inga hard feelings utan vi ställde in allting. Det kändes kanske som en bula för mig och Fredrik men nu kan jag se att det var bra att vi bromsade. Sen kom faktiskt samma barn ett tag senare och sa att, "Nu vill jag att ni ska flytta ihop".

För ett tag sen, berättar Valéria, fick hon ett sms av ett av Fredriks barn.

Sms till Valéria Wirén från bonussonen

– Det kändes otroligt rörande och speciellt av någon i den åldern som kanske har svårt att uttrycka sig och har svårt med sina känslor. Det var extremt fint.

Annons

– Men det är mycket så vi vill och försöker få det att funka. Vi kan inte tvinga fram något, det måste få komma av sig själv.

Bonusfamiljen med tonåringar: "Vi är kärleksfulla"

En annan sak som blivit viktigt är att familjen har högt i tak hemma, berättar hon. Det kan skämtas om det mesta – och med det kommer också att alla kan vara så som de är, tror hon.

– Vi har olika utmaningar och tonårsproblem här hemma, och då blir det extra viktigt. Sen tror jag att om man har två vuxna i en familj som är basen och som är lyckliga och säkra på sig själva, så kommer det andra lite av sig själv. Jag tror att jag och Fredrik är ganska skojiga och kärleksfulla och inte så PK alltid. Vi har alltid en genomgående filosofi att man ska värna om människan, varandra och relationer och då ser barnen också att man respekterar varandra.

Valéria och Vire Wirèn
Valéria med dottern Vira, 19, och katten Chloé.Click to add image caption
Annons
Valéria och Rocco Wirén
Valéria med sonen Rocco, 13.
Vira Wirén och pojkvännen Yamal på Viras student
Viras pojkvän Ymer är en del av familjen och nästan alltid hemma hos dem.

När det känns som att tonårstillvaron hemma blir lite för mycket brukar hon försöka tänka på att det är minst lika jobbigt för ungdomarna som för henne och Fredrik.

– Hur jobbigt tycker inte de att det är? De har inte valt att deras föräldrar ska skilja sig, det är ju vi vuxna.

– Nu i början har jag och Fredrik också bestämt att vi får ha en period här hemma där vi kanske är lite mer slappa – och där vi sköter mer av hushållet till exempel. Även om de hjälper till också. Återigen: det är vi som har bestämt att vi ska flytta ihop och då känner vi att vi gärna gör lite så för att inte få ett bakslag. De ska inte bara känna att det är vi som bor här.

Annons

Dottern med könsdysfori – ”Acceptans av alla”

Förutom att alla är tonåringar eller äldre har flera av barnen har också haft sina egna utmaningar. Dåligt självförtroende, adhd och mobbing är några saker de hanterat i familjen.

Valérias äldsta dotter Naomi som bor i England, genomgår också en tuff period med könsdysfori. Hennes könsidentitet hör inte ihop med den fysiska kropp som hon är född i och resan med henne har hela familjen varit med på.

– Det är både läskigt och skrämmande när ens barn får gå igenom något så jobbigt, men hittills har det varit hundra procent acceptans av alla vilket känns fantastiskt. Vi försöker verkligen ha den uppfostran att alla får vara sig själv även på det sättet, alla får älska den de vill och det finns inget som är konstigt med det. De här barnen är fem helt olika individer och jag är också tacksam att jag får vara i den här röran.

Uppfostran i bonusfamiljen

Sen Valéria separerade med sitt ex och blev blev ensam med sina tre barn har det känts viktigt att inte tvinga på dem sina relationer, berättar hon.

Annons
Rocco Wirén, 13 år
Rocco är yngst i familjen och tycker om att spela dataspel.
Fredrik Swedmark och Valéria Wirén i Kävlinge
Fredrik och Valéria flyttade in i hennes lägenhet hösten 2020.
Vira Wirén och Yamal i kävlinge i bonusfamilj
Vira och Ymer.
Annons
Spelkväll hos familjen
Den här helgen är Vira, Ymer, Rocco och Gabriel hemma.

Barnen kommer inte få bestämma vem hon dejtar, men hon har aldrig velat skapa en situation där de känner sig tvungna att leva dygnets alla timmar med någon de inte gillar.

Fredrik Swedmark och Ellen Swedmark
Fredriks dotter Ellen bor mestadels i Staffanstorp hos sin mamma men kommer till Kävlinge ungefär varannan helg.
Rocco Wirén på sommaren, 13 år
Rocco får i skola i Kävlinge.
Annons

– Det är då det kan bli ”Du är inte min pappa” eller ”Gubbjävel” tror jag. Om jag ska vara ärlig så är ju det vad man själv är mest rädd för när man dejtar och träffar någon med barn. Att man inte ska gå ihop med de barnen. Men tack och lov funkar det bra hos oss nu.

– Och sen är det klart att jag kan prata med mina barn och de kan säga saker jag inte berättar för Fredrik och vice versa. Det finns privata samtal där man kanske tycker att något av ens bonussyskon är jobbigt eller så.

– Då kan vi prata om det och så säger jag att känner frustration nu för att jag har uppfostrat dig väl och hade det varit ditt riktiga syskon hade du kunnat kastat en kudde på den personen nu. Men man gör ju inte så med folk som man inte är syskon med.

Bonussyskonen överlappar olika i när de bor hos Valéria och Fredrik, respektive i sin andra familj. Rocco, Gabriel och Vira brukar få några dagar tillsammans och ibland är det en annan skara runt bordet. Som en extra familjemedlem är Viras pojkvän Ymer nästan alltid hos familjen så fort Vira är där.

Annons

– Vi har ofta en fast middagstid som jag försöker hålla helig. Sen är barnen alltid välkomna att hänga med oss om de vill, och kolla på film eller så. Det gör de faktiskt ibland, och ofta spelar killarna dataspel på sina rum och umgås där med sina vänner online. Dörrarna brukar alltid vara öppna.

Nyligen var det några av barnen som frågade om de fick fira nyår med Valéria och Fredrik i år.

– Det känns ju som ett bra betyg att de faktiskt vill vara med en samtidigt som jag nästan kände ”Jaha, varför vill du vara med oss?”, haha.

Foto: Privat

Här kan du läsa mer tonårsinnehåll hos Motherhood.

Annons