En del av

Vilket gymnasieprogram bör min tonåring gå? Så tar ni reda på svaret!

20 jan, 2021 
AvLinn Seipel
Tonårstjej i gymnasieskola

Vill du hjälpa din tonåring navigera i gymnasie-djungeln? Såhär kan du som föräldrar tänka beroende på om du har en ungdom som efter gymnasiet vill; plugga vidare, börja jobba eller – inte har en aning!

Annons
7 tecken på att du har en tonåring hemmaBrand logo
7 tecken på att du har en tonåring hemma

Oavsett om man vill vara med och styra sitt barn mycket eller lite när det kommer till val av gymnasieskola, så kan det vara skönt att ha lite koll på vad som gäller. Här är de viktigaste du behöver veta om de olika linjerna och programmen.

Praktisk eller teoretisk linje – tänk såhär kring gymnasievalet

1. Ditt barn vill plugga vidare efter gymnasiet

Tonåringen som efter gymnasiet har som ambition att läsa vidare kan generellt behöva tänka lite extra vid sitt val av program, då högskoleutbildningar kräver olika förkunskaper. För den här tonåringen passar det att välja mellan ett av gymnasieskolornas högskoleförberedande program, inom till exempel naturvetenskap, ekonomi, teknik och samhällsvetenskap.

Annons

Respektive program har i de flesta skolor dessutom olika inriktningar, där din ungdom kan välja det hen tycker låter mest intressant. Ekonomiprogrammet har exempelvis inriktning mot juridik, företagande eller internationell ekonomi.

I slutändan är det de kurser som ingår i ens gymnasieprogram, ihop med ens betyg, som ger behörighet till utbildningen man söker vid högskola eller universitet. Om ditt barn redan nu vet vilken utbildning hen är intresserad av, kan ni med fördel redan nu kolla upp vad de ungefärliga kraven för den är.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

2. Ditt barn vill jobba direkt efter gymnasiet

Det finns ett flertal yrkesförberedande program, förhoppningsvis kan något av dem passa din ungdom. Exempel på vanliga program här är fordon, el och hantverk, barn- och fritid, hotell- och turism, vård- och omsorg. Dessa leder din ungdom till ett yrke som hen vid examen direkt kan börja jobba inom.

Om inget av programmen lockar, men din ungdom är säker att på att plugga vidare på universitet inte är något för hen, finns också andra alternativ. Man kan exempelvis välja en teoretisk linje – likt den som vill plugga vidare – men sedan studera en kortare yrkesförberedande utbildning på folkhögskola.

Annons

3. Ditt barn inte vet vad hen vill göra efter gymnasiet

Om ditt barn helst inte ens vill gå gymnasiet alls, eller inte har några direkta tankar kring vad de vill göra efter, kan ni också lägga fokus på att diskutera andra aspekter av skolgången. Vad kommer göra tiden mest trivsam för din ungdom? Vilka övriga förmåner tror du hen uppskattar? Kanske skulle det passa att åka utomlands och studera? Ta ett sabbatsår? Alternativen för en skoltrött ungdom är idag många – och man måste inte pressa dem igenom tre år om man verkligen inte tror att det kommer att ge någonting.

Antagningsperiod gymnasieval 2021

Antagningsperioden varierar en del runt om i länen. Det första länet att öppna sin antagning, gjorde det den 8 december 2020. Sista ansökningsdag ligger runt om i landet mellan allt ifrån den 1 februari 2021 till och med den 15 februari 2021. Här kan du se exakt vilka datum som gäller i er ort.

Foto: TT

Annons