En del av

Vad kostar det att ha tonåringar och äldre barn? Här är svaret

20 apr, 2021 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
Alla föräldrar kan skriva under på att det kostar att ha barn. Det kan särskilt kännas i plånboken när barnen kommer upp i åldrarna. Här visar vi ungefär vad det kostar med en tonåring eller tweenie.
Annons
Så maxar du föräldraledigheten — 5 tips från sparekonomenBrand logo
Så maxar du föräldraledigheten — 5 tips från sparekonomen

Vad det kostar att ha barn är givetvis en fråga utan ett korrekt svar. Beroende på vilka intressen ditt barn har, hur er ekonomi ser ut och i vilken ålder barnet är kommer du landa på olika slutsummor. Kanske har ni bestämt er för att köpa kläder på second hand – eller spara in på julklappar och presenter.

Alla kör såklart på vad som känns bäst och funkar för deras ekonomi – däremot går det att göra ungefärliga uppskattningar av vad det kostar att ha äldre barn om man tittar på en genomsnittsfamilj.

Här sammanställer vi det som experterna på en bank och ett försäkringsbolag räknat ut att det kostar med äldre barn och tonåringar.

Så mycket kostar det att ha barn

Experternas uträkningar bekräftar på ett ungefär det man ofta hör – att det faktiskt kostar runt en miljon kronor att uppfostra ett barn från att det föds till dess att barnet fyller 18 år.

Annons

Vi börjar med att titta på Länsförsäkringars uträkning.

Det kostar barn/tweenie

För tweenien mellan 7-13 år det, enligt Länsförsäkringar, framförallt livsmedel som kostar pengar. Även utgifter för aktiviteter, kläder och skor är stora poster här.

Det kostar tonåringar

När barnen har blivit lite äldre kan man se att vissa kostnader förändras. I försäkringsbolagets uträkning går kostnaderna för livsmedel ner litegrann nu. I åldrarna 7-13 räknade deras experter med en kostnad på drygt 1500 kronor/månad, som i åldern 14-17 sänkts till 1400 kronor/månad.

fritidsaktiviteter barn
Kläder, skor och fritidsaktiviteter hör till utgifter som behöver finnas i föräldrars budget för äldre barn.

Till äldre barn räknar man också med att man kanske vill köpa något dyrare presenter om man har råd med det. Samtidigt trappar äldre barn generell också ner på fritidsintressen och aktiviteter, vilket tar ner denna utgift något.

Annons

Andra uträkningar

Om man vill jämföra sifforna har även Swedbank gjort en uppskattning på vad tweenies och tonåringar kostar dina föräldrar varje år. De kommer fram till följande siffror:

Barn 7-10 år kostar cirka 42 000 kronor om året

Barn 11-14 år kostar cirka 46 000 kronor om året

Barn 15-19 år kostar ungefär 53 000 kronor om året

En av skillnaderna i uträkningarna är bland annat att Swedbanks experter räknat in mer pengar för mat – och att det är en utgift som stiger med åldern. Däremot har de inte räknat in julklappar och födelsedagspresenter, veckopeng/månadspeng eller vab-dagar.

Foto: TT

Annons