Elaine Eksvärd: ”Hur pratar du om gängvåld och döden med dina barn?”

I och med den tragiska dödsskjutningen av 19-åriga av Nils Grönberg, mer känd som Einár, reflekterar Elaine om hur vi pratar med barn om känsliga och viktiga ämnen, och hur både våldet och kommunikationen förändrats över generationerna.
TV: Så stöttar du någon i sorg
1:21

Efter reklamen: TV: Så stöttar du någon i sorg

(1:21)

Elaine Eksvärd, rikskänd retorikexpert och bloggare på MåBra pratar ofta och gärna om kommunikation ur barns perspektiv.

Hon är bland annat initiativtagare till satsningar som Förskolebrevet och "Tre ska bli noll", som båda syftar till att minska risken för sexuella övergrepp mot barn. Något som Elaine själv har erfarenhet av och berättat öppet om i både böcker och media.

I och med den tragiska dödsskjutningen av 19-åriga artisten Nils Grönberg, mer känd som Einár, reflekterade Elaine kring hur vi pratar med barn om så känsliga och viktiga ämnen, och hur både våldet och kommunikationen förändrats över generationerna.

Så stora händelser för så små öron

"Jag minns en pappa som blev knivhuggen i portuppgången mittemot vårt höghus, jag minns en kille i klassen som dog i en överdos i högstadiet, de osäkra tjejerna som stod i centrum och rökte redan i mellanstadiet. Vi hörde om dödsskjutningar. Så stora händelser, så små öron med tunga nyheter. Så många drabbade, indragna. Barn", skriver hon på sin blogg.

”Jag fick bra regler”

Elaine Eksvärd växte upp i Bredäng utanför Stockholm och blev redan som liten medveten om faror i samhället:

"Min mamma var sträng och det är jag tacksam för idag. Jag fick inte mer än passera Bredängs centrum eller stanna till för att köpa godis på Godisfabriken, videoaffären eller Pressbyrån för att gå raka vägen hem igen. Jag fick bra regler."

Men vid sidan av reglerna saknades kanske en dialog och en förklaring, resonerar hon i inlägget.

"Men vi pratade inte så mycket om det känslomässiga som rörde sig i ett barnbröst när saker som hände idag hände i vår direkta närhet. Jag tror inte mina föräldrageneration hade de känslomässiga verktygen att prata med barn om sånt när man bara ville att barnen skulle leka kull, kurrgömma, längta efter fredagsmys och lördagsgodis – inte tänka på dödsskjutningar."

5 bra böcker med viktiga budskap – för lite äldre barn

Ta upp ämnen – även de svåra

Elaine uppmanar föräldrar att ta upp svåra ämnen och hårda fakta, men också beröra de känslor och tankar som pratet ger upphov till. Även när man förälder inte sitter inne på alla svar.

Du hittar hela Elaine Eksvärds inlägg här, där du som förälder också kan dela med dig hur ni samtalar om svåra ämnen hemma.

Foto: TT

TV: 5 snackisar från veckan som gått
1:20

Efter reklamen: TV: 5 snackisar från veckan som gått

(1:20)

Mer läsning för dig

Maria Dufva: ”Prata med dina barn om Squid game"

Maria Dufva: ”Vuxenvärlden måste stå redo att ta snacket om incel”