En del av

Film om mäns våld mot kvinnor sprids igen – här ser du ”Kära pappa”

22 apr, 2021 
Lovisa Svedlund
klipp mäns våld mot kvinnor "kära pappa"
”Kära pappa” – nu sprids det sex år gamla klippet om kvinnovåld återigen i sociala medier. I kölvattnet av de senaste dagarnas debatt om mäns våld mot kvinnor kan man bara konstatera: Tyvärr är filmen lika aktuellt idag. Här ser du det starka klippet!
Annons
10 tidiga varningstecken på en våldsam relationBrand logo
10 tidiga varningstecken på en våldsam relation

Snälla pappa, jag kommer att födas till en flicka. Snälla fortsätt gör ditt för att det inte kommer att fortsätta vara den största faran av alla.

Så slutar klippet vi känner igen från våra sociala medie-flöden för några år sedan – som nu börjat spridas igen. Och tyvärr är temat precis lika aktuellt idag.

De allra flesta håller med om att mäns dödliga våld mot kvinnor är absolut avskyvärda brott. Ändå har debatten på ämnet tvingats upp på medias agenda igen efter att flera kvinnor mördats av män i Sverige, bara de senaste veckorna.

Debatten om mäns våld mot kvinnor – det har hänt

I kölvattnet av brotten bjöd bland annat Miljöpartiet tidigare i veckan in till partisamtal om mäns våld mot kvinnor. Flera partiledare har också rutit ifrån.

Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) skriver på sin Facebooksida:

”De män som utsätter kvinnor för dessa avskyvärda brott ska straffas men mäns våld mot kvinnor ska inte reduceras till enskilda fall. Det är ett samhällsproblem som måste bekämpas med hela samhällets samlade kraft.”

Även politikerkollegan Annie Lööf (C) skrev om våldet på sin Facebook.

“Men var är vrålet från samhället? Från mina politiska kollegor? Var är kommissionerna, de hårda tagen? “

Film om mäns våld mot kvinnor: ”Kära pappa”

Även på sociala medier har många engagerat sig och en filmen som vi känner igen från några år sedan har som sagt börjat spridas en gång till.

Kortfilm släpptes av den norska organisationen Care år 2015, då den gjordes av filmaren Jakob Ström.

Och det går faktiskt inte att se det här klippet utan att rysa.

Berättarrösten görs av en fiktiv dotter till sin pappa – och beskriver hur hennes liv kommer bli endast för att hon är kvinna. Vilka faror hon kommer utsättas för av pojkar, killar och män. Och varför det är så viktigt att hennes pappa konkret förstår farorna och hjälper till i kampen mot mäns, killar och pojkars våld och kränkningar mot kvinnor, tjejer och flickor.

Här kan du se filmen igen:

Foto: Jakob Ström/Care/Youtube

Annons