Forskaren: Tonåringar behöver sova längre än vuxna

Tonåring som sover sent på morgonen.

Det behöver faktiskt inte vara en dålig idé att låta din tonåring sova lite längre på morgonen.

I puberteten blir man nämligen tröttare än i andra faser av livet, och kroppsklockan passar sämre in i samhällets normer i den här åldern.

Därför behöver tonåringar sova längre

– Från att ha varit en pigg figur som tio-elvaåring ökar sömnbehovet kraftigt. Dessutom förskjuts dygnet. En tonåring behöver 8 till 8,5 timmes sömn, för 65–70-åringar räcker det i genomsnitt med 6 till 6,5 timmar. Eftersom tonåringar sällan får de här timmarna är de trötta, säger Torbjörn Åkerstedt, senior professor i psykologi vid Karolinska institutet till Svenska Dagbladet.

Tonårstjej som är trött framför datorn

Vissa barn och tonåringar får det större sömnbehovet tidigare än andra.

Tonåringar är dessutom nästan alla kvällsmänniskor. Det visar forskning där man försökt dela in personer i:

  • Extrema kvällsmänniskor
  • "Bara" kvällsmänniskor
  • Extrema morgonmänniskor
  • "Bara" morgonmänniskor"
  • Varken eller

För att göra dagens schema så bra som möjligt för en tonåring menar vissa att man kanske därför borde senarelägga skoldagen för äldre barn. Idag är den snarare anpassad för vilken tid på dygnet en lärare i medelåldern presterar bäst.

Senare mornar bra för inlärning

Hans Teke som forskar i utbildningsvetenskap vid Lunds universitet är en av personerna som förespråkar senare skoldagar, baserat på sin forskning om långsiktig inlärning.

Han tror att skoldagar som börjar lite senare kan göra att tonåringar lär sig mer.

– För mig hänger det här engagemanget väldigt tätt ihop med hur man ska förbättra förutsättningarna för lärande. Jag minns när jag var tonåring på 1980-talet, då var de här rönen helt okända. Jag fick gå upp halv sju som alla andra. Det var jävligt förstås. Jag kom hem, somnade och fick höra ”ligg inte och sov, du vänder på dygnet”, säger han till Svenska Dagbladet och fortsätter:

– Mycket få tonåringar är morgonmänniskor. Och det går faktiskt inte att lära sig att bli någon annan än den man är sömnmässigt. Det är det många som inte har förstått, säger Hans Teke.

Foto: TT

Mer läsning för dig
Anders Hansen: Här är tre vanor jag vill ge barn och tonåringar
10 kroppspositiva konton att följa för dig och din tonåring
10 mammor berättar: Så pratar jag med mina barn om sex