En del av

3 anledningar till att generation Z känner sig mest ensamma

26 jan, 2023 
Sandra Hiort
Två unga tjejer som tar en selfie och ler
Om det är att generation Z har vuxit upp med mobiltelefonen mer eller mindre klistrad i handen som gör att de också känner sig mest ensamma är frågan? Här är tre troliga anledningar.
Annons

När man pratar om generation Z så handlar det i regel om de som är födda mellan åren 1997 och 2012. Det här är generationen efter millenials, eller generation Y. Generation Z är uppväxta i en digital tid där internet och sociala medier har varit självklarheter.

Se även: Saker millenials gör som generation Z stör sig på

Saker millenials gör som gen z stör sig påBrand logo
Saker millenials gör som gen z stör sig på

Generation Z har vuxit upp med mobiltelefoner

Många födda i den senare delen av perioden har vuxit upp med paddor och mobiler från att de bara var ett par år, eller ännu tidigare.

Typiskt för generation Z är att de flesta har haft egen mobiltelefon sedan före 12 års ålder. De är vana att i huvudsak kommunicera via sms och sociala medier. Jämfört med äldre generationer så lägger de motsvarande tid på telefoner som äldre gjorde på att se på tv.

Annons

Om det är digitaliseringen eller något annat som har påverkat att generation Z i större utsträckning känner sig ensamma kan vara svårt att säga. Men en amerikansk studie visar att så många i den här generationen faktiskt gör det.

Ingen annan generation har känt sig lika ensamma

Så många i en generation har aldrig tidigare svarat att de känner sig ensamma ibland eller alltid. Samma sak gäller när det gäller mental hälsa. Här är det lägst antal genom tiderna som svarar att de mår utmärkt eller mycket bra.

Istället har nästintill alla upplevt symtom av stress, mer än hälften känt sig ledsna, deprimerade, omotiverade eller låga på energi.

3 anledningar till att generation Z känner sig ensamma

Författaren och grundaren till lesslonely.com menar att det finns framför allt tre anledningar till att just den här generationen känner sig mer ensamma. Så här förklarar han det hos Psychology Today.

1 Generation Z är överstimulerade

Vi har generellt blivit allt mer upptagna och distraherade i våra liv. Generation Z är inget undantag. Vi har mindre tid över stil att fokusera på andra och lägger mer tid på mobiler och sociala medier.

Annons

Det är inte alls svårt att fylla sin tid, och vi fyller den mer sällan med meningsfulla kontakter. Istället blir det ytligare när vi lever allt mer genom sociala medier.

Om det är överstimuleringen från att alltid vara uppkopplande eller om den här generationen använder stimulans från det digitala för att inte känna sig ensamma kan inte Jenkins svara på, men överstimuleringen är hur som helst en faktor.

2 Generation Z lever genom sociala medier

Studier har visat att om man använder sociala medier mycket så är det lättare att känna sig ensam och utanför. Sen finns det studier som visar att sociala medier kan vara positivt när det gäller ensamhet också.

Men när det gäller generation Z menar Jenkins att risken är större att de saknar djupare sociala kontakter. Att man kanske har många bekanta men inte riktigt de nära vänner man behöver.

3 Generation Z har växt upp i mindre beroende av andra

Ville vi ta reda på något förr i tiden så behövde vi vända oss till någon som hade informationen. Familj, en granne, kollegor, vänner eller en chef till exempel. Det här gjorde det naturliga att söka kontakt.

Generation Z har istället kunnat söka information på nätet och därför inte blivit beroende av andra människor på samma sätt. Google, YouTube och ibland TikTok har blivit den främsta informationskällor.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Annons