En del av

Giftinformationscentralen varnar för Dragon's Breath på TikTok

18 sep, 2020 
AvSaga Pettersson
Nu varnar Giftinformationscentralen för ännu en trend på den populära appen TikTok, Dragon's Breath. Här är anledningarna till att du borde undvika den.
Annons

Den populära appen TikTok har, enligt sig själva, en halv miljard användare. I appen kan du göra korta videoklipp som är mellan 15 och 60 sekunder, och det är främst yngre människor som använder appen. Men appen har blivit rejält omskriven på senaste tiden.

TikTok-användarna hakar ofta på trender, som inte alltid är särskilt hälsosamma. Så sent som för bara veckor sedan varnade läkare för trenden där folk slipar sina tänder med en nagelfil. Enligt TikTok-användarna ska det vara ett perfekt sätt att få jämna tänder utan att behöva betala för ett dyrt tandläkarbesök. Men trenden avråds starkt av flera läkare.

– Alla har en specifik mängd emalj som skyddar tänderna. Och när du väl kommit igenom den emaljen så kommer du åt nerver. Det kan bli blod, smärta och obehag. Det är hemskt! Du vill inte råka ut för det, säger läkaren Benjamin Winter i en video på Youtube.

Varnar för Dragon’s Breath

Nu varnas det för ännu en trend, den så kallade Dragon’s Breath-trenden. Det är majsbollar som fylls med flytande kväve, som stoppas i munnen. Därefter blåser eller andas man ut kvävgasen, något som alltså fångas på film och läggs upp på TikTok. Nu går Giftinformationscentralen ut och varnar för att det är direkt farligt, och kan ge livshotande konsekvenser.

Annons

– Vi vill varna framförallt ungdomar i tidiga tonåren, som ser det här på sociala medier. Just nu är det framför allt på Tik-Tok, men det har också förekommit på Instagram. Att stoppa dessa bollar i munnen kan få mycket allvarliga konsekvenser, säger Christin Edmark, överläkare vid Giftinformationscentralen.

Trenden kan ge livshotande skador

Flytande kväve omvandlas snabbt till gas och expanderar i kroppen, och om du får det i dig kan det leda till att magsäcken spricker. Om man andas in en större mängd av gasen kan man drabbas av syrebrist och blir medvetslös, och man kan också få frostskador i mun och svalg, i andningvägar och mag- och tarmkanal.

Trenden var som störst i USA 2018, men sedan en tid tillbaka förekommer det ofta i Sverige.

Foto: TT, TikTok

Annons