Gymnasieskolorna öppnar – nya beskedet från regeringen

Gymnasieelever
Undvik homework bournout i 4 enkla steg
0:50

Efter reklamen: Undvik homework bournout i 4 enkla steg

(0:50)

Slå på ljud

Sedan januari har distansundervisningen på gymnasieskolan legat på mellan tjugo och åttio procent. Många gymnasieskolor har delat upp årskullarna med växelvis undervisning i skolans lokaler, men nu är alltså alla eleverna välkomna tillbaka samtidigt.

Vilket datum öppnar gymnasieskolan?

Redan från den fösta april som visserligen är Skärtorsdagen, träder beslutet i kraft, meddelar regeringen under en pressträff. Det innebär i praktiken att först efter påsklovet kommer all undervisning ske i skolans lokaler, med start den 15 april.

Höjer ett varningens finger

Trots ökad smittspridning i många regioner har man alltså kommit fram till beslutet att skolorna nu kan öppna.

– Hur viktig skolan är för ungdomarna har blivit alldeles tydligt under den här pandemin, den ska vara det sista vi stänger och det första vi öppnar, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Men inte utan att höja ett varningens finger.

– Jag vill skicka en skarp uppmaning till skolornas huvudmän att göra ett omtag i arbetet med att göra skolan så smittsäker som det bara går. Gå igenom lokaler, schemaläggning och kolla ventilationssystemen ett varv till. Går det att hålla undervisningen utomhus är det förstås bättre, säger Anna Ekström.

Hälften av sin gymnasietid på distans

Ännu är det för tidigt att säga hur distansundervisningen påverkat eleverna. Vårterminens avgångselever har tillbringat nästan hälften av sin gymnasietid utanför den fysiska skolmiljön. Vad det inneburit ur ett kunskapsmässigt, socialt och psykologiskt perspektiv kan vi först få svaren på om ett par år när dessa elever kommer ut i arbetslivet eller fortsätter studierna på universitet och högskola.

Bild: TT

Mer läsning för dig
Gråtfest! Se när barnbarnen kramar om sina mor- och farföräldrar
Folkhälsomyndighetens besked årets påskkärringar
Så dåligt mår barn under pandemin: ”Riskerar att förlora en hel generation”

Utvald läsning