En del av

Instagram inför spärr för vuxna att prata med barn

18 mar, 2021 
AvAino Oxblod
FotografYui Mok/TT.
Ung tjej använder telefonen
Instagram tar nu ett viktigt steg för att stoppa att vuxna utnyttjar minderåriga. En ny funktion gör att vuxna inte kan skriva privatmeddelanden till personer under 18 år, som de inte är vän med.
Annons
Margaux Dietz om att visa upp sina barn i sociala medierBrand logo
Margaux Dietz om att visa upp sina barn i sociala medier

Instagram vill hindra vuxna personer från att höra av sig till barn de inte har någon relation till, och har nu gått ut och berättat om sina planer på att införa en särskild spärr i appen.

Funktionen, som Instagram säger kommer införas ”snart”, kommer innebära att vuxna personer inte kan skicka privatmeddelanden till användare som är under 18 år, som inte följer dem tillbaka. Är man en släkting eller familjevän som barnet följer på Instagram går det alltså att skicka direktmeddelande som vanligt.

När spärren är uppe så kommer det inte bara hindra vuxna från att skriva till okända barn, utan de kommer också få en notis som säger att det inte är möjligt att skriva till kontot. Appen kommer också skicka meddelande till den minderåriga där de uppmuntrar dem att vara försiktiga när det kommer till att kommunicera med vuxna.

Annons

”Om en vuxen skickar en stor mängd vänförfrågningar eller förfrågningar om direktmeddelanden till personer under 18 år, så kommer vi använda det här verktyget för att uppmärksamma mottagarna i deras DM:s och ge dem en möjlighet att avsluta konversationen, blocka, rapportera eller förhindra den vuxna”, skriver Instagram i ett blogginlägg.

Instagrams kamp för att hålla på åldersgränsen

Säkerhetsfunktionen fungerar bara om de som använder Instagram har uppgett sina riktiga åldrar när de skapat kontona. Även om man enligt Instagrams regler måste vara 13 år eller äldre för att skapa ett konto, så vet de att det är många som är yngre än så som har ett konto på appen.

”Vi vill göra mer för att hindra det här från att hända, men att verifiera folks ålder på internet är komplext och något många i vår bransch kämpar med”.

Foto: TT
Källa: Unilad

Annons