En del av

Lider ditt barn av depression? Här är 11 tecken

03 apr, 2017 
Joel Linde
Tonåring med handen över pannan
Om du vet vad du ska vara uppmärksam på kan du snabbare hjälpa ditt barn att må bättre.
Annons
Så hjälper du ditt barn att prata om svåra sakerBrand logo
Så hjälper du ditt barn att prata om svåra saker

Precis som vuxna kan barn och tonåringar bli deprimerade, men det finns effektiv behandling som kan hjälpa dem. Men då gäller det också att upptäcka depressionen.

Som förälder är det dock inte alltid lätt att få kontakt med ett nedstämt barn, men det finns tecken att leta efter som kan göra det enklare att veta vilken slags hjälp de behöver.

Tecken på att ditt barn är deprimerat

Det kan vara läge att söka hjälp eller mer information om hen:

1. Inte har lust att göra något

Har din son eller dotter tidigare varit glad och utåtriktad, men har plötsligt tappat den glädjen och drivet för att successivt dra sig undan? Det kan vara ett tecken på depression.

2. Har svårt att koncentrera sig och tänka

En depression kan göra det svårt för barn att fokusera i skolan och göra läxorna hemma.

Annons

3. Tänker negativt om sig själv

Ett barn som är deprimerat uttrycker ofta att hen är dum, ful, värdelös eller andra saker som visar på försämrat självförtroende.

4. Tänker på döden och att inte vilja leva

Barn som är deprimerade kan tänka på döden mycket mer än vanligt, men framförallt ha en annan inställning. De kan säga saker som att det kanske vore skönt att vara död, eller att de skulle vilja vara med mormor i himlen. Men kom ihåg att det är vanligt att små barn är fascinerade av döden, det är helt normalt. Men om de däremot börjar prata om sig själva som döda eller att de längtar till döden kan det vara ett tecken på depression.

5. Skadar sig själv

Att skada sig själv fysiskt kan vara ett sätt att flytta fokus från den jobbiga psykiska smärtan till en fysisk smärta. Det kan handla om exempelvis att de slår huvudet mot väggen, bränner sig själva eller river upp sårskorpor.

Var även uppmärksam om hen:

Annons

6. Är lättirriterad

7. Är nedstämd

8. Känner sig olycklig

9. Har svårt att sova, sover för lite eller sover väldigt mycket

10. Har annorlunda aptit, för lite eller för mycket

11. Är trött och energilös på ett sätt som inte går att vila bort

Även om barnet visar dessa tecken behöver det inte betyda att det är deprimerat. Har något ovanligt jobbigt inträffat kan det så klart leda till mycket sorg men oftast går det över med tiden. En depression innebär att barnet har flera av symptomen samtidigt under minst två veckor.

Om du tycker dig se flera av dessa tecken hos ditt barn och du misstänker depression bör du också söka hjälp.

Vårdguiden/1177 kan du läsa mer om bland annat vad som gäller specifikt för barn i olika åldrar, olika grader av depression vart du kan vända dig för att få hjälp.

Foto: TT

Annons