Därför är livet med tonåringar och bebisar EXAKT samma sak

Mamma och barn med hatt

Överväldigad av livet med en tonåring hemma? Kom igen, det här kan du – ni överlevde bebistiden och det här är i princip samma sak. Kolla in här bara!

Här är några säkra tecken på att ditt barn klivit in i tonårsvärlden.

Show more

Långa är de ju inte. De där pauserna i mamma-livet när du faktiskt kan sätta dig ner, dricka en kaffe och njuta av inre frid.

Under småbarnstiden kämpar vi mot horisonten, för ”så snart de blir stora går det över” och ”njut så länge varar” är de enda sanningar vi känner till. Men precis som för Sisyfos, när han just rullat sin sten över krönet och barnen fyllt tvåsiffrigt, så rasar bumlingen ner för ett IDENTISKT uppdrag igen.

Kavla upp ärmarna inför tonåren – spädbarnsutmaningarna i vuxentappning!

För här är tre solklara bevis på att det inte är någon större skillnad mellan bebisperiod och tonårstid:

1. Du är vaken på nätterna

Kvinna sover i soffan

Känner du igen osköna känslan? Ja, det är sömnbristen! Det var ett tag sen den gjorde sig påmind. Men nu orsakas vaknätterna inte av en kolikbäbis utan en sextonåring på vift. De vakna timmarna är dessutom fyllda med samma typ av oro: då gnagde känslan kring täppta näsor, feber och telefonkö till 1177. Nu är det helt andra faror som lurar och du följer slaviskt de lokala nattvandrarna på Facebook för att få nya kunskaper.

2. Klädkampen är tillbaka

Converse

Kläder efter väder är aldrig kul. Det vet alla som stoppat in en arg två-åring i en overall. Men precis när du känner att barnet knäckt koden ”ju kallare temperatur desto varmare kläder” så faller ni tillbaka på ruta ett. Nu får du återigen använda magstödet när du förklarar att ett par snedgångna converse inte passar i vinterslask, att mössan inte ska sitta på när vi äter middag. Och att det är bra om jeansen består av tyg och inte hål om det är snöstorm.

3. Du behöver återigen tekniska hjälpmedel

Karta på mobil

Då var det en baby-watch, andningslarm eller sömn-appar som var dina bästa teknikstöd. Nu älskar du hitta min iphone-inställningarna som visar exakt position på din tonåring (som också vet konsekvenserna om den stängs av). Sen finns det såklart en app med stort A, den som stärker er relation och ibland är den enda kommunikationskanalen ni har: Swish.

4. Språkträningen

Pojke med mobil i handen

Du bubblar, pladdrar, gurglar och pratar fullkomlig nonsens med din lilla i vagnen, som svarar lika obegripligt. År av träning, där ni övat konsten att säga S och R och dessutom tacka för maten känns dessvärre helt bortkastade när din gängliga varelse plötsligt inte kan få fram en fullständig mening. Detta gäller även i skriftform, där telefonens textmeddelanden blir allt mer obegripliga. Du trodde att oförmågan att skilja på de och dem var det stora problemet, men det visar sig istället vara alla märkliga nyord, förkortningar och autocorrectade sms som blir hindren i er kommunikation. Det, och att din tonåring inte vill prata över huvud taget.

Men, klyschan är sann. De växer upp snabbt! De lugna år som ersatte bebistiden blir nu resten av vuxenlivet när tonåren väl är över. This too shall pass så njut av den här perioden också!

10 sätt ditt liv förändras på när din lilla bebis plötsligt blivit ett barn

Psykologen: Sorg och tomhet vanligt när barnen flyttar hemifrån