Kritiska röster höjs mot plattformen Onlyfans: ”Inkörsport till prostitution”

only fans Meghan donevan Talita

Polisen varnar nu för att barn och unga kan dras in i sexindustrin via den alltmer populära plattformen Onlyfans.
– Vi märker av de här plattformarna på så sätt att antalet barn och ungdomar, unga vuxna, som har dragits in i prostitutionsvärlden har skjutit i höjden, säger polisen Simon Häggström i en ny dokumentär på SVT.
3:16

Efter reklamen: Porren som skadar – vi möter skaparna av dokumentären

(3:16)

Den sociala medieplattformen Onlyfans har vuxit lavinartat under pandemin.

Åsikterna om plattformen och hur den ska beskrivas går isär. Vissa menar att det är en vanlig plattform inom sociala medier där vem som helst kan lägga upp vad man vill: matlagning, kändisskvaller eller livstil. Andra menar att plattformen sysslar med rent koppleri där, ofta unga eller väldigt unga, kvinnor drivs till att sälja sex genom att sälja bilder och videos på sina kroppar.

Plattformen funkar så att följare ("fans") betalat för att följa specifika konton. Only fans har till stor del blivit en forum där tjejer och kvinnor lägger upp lättklädda bilder som män betalar för att se. Män tar också kontakt med tjejerna bakom konton för att privat beställa specifika bilder och filmer.

Plattform finns nära till hands för barn och unga vuxna idag. Till exempel händer det att personer med Onlyfans-konton länkar till dem i sin biografi på Tiktokkonton. Enligt rapporten Svenskarna och internet från 2020, gjord av Internetstiftelsen, har 27 procent av barnen mellan 11-19 år i Sverige TikTok, med övervikt av flickor och tjejer.

Allteftersom att kändisar, bland annat amerikanska superstjärnor, skaffat Onlyfans för att lägga upp exempelvis behind the scenes-videos från inspelningar av musikvideo, har tjänsten blivit alltmer normaliserad bland barn och unga. Den har blivit alltmer accepterad och allmänt känd, både för det avklädda och det övriga innehållet, berättas i den nya dokumentären Pornfluencer som släppts på SVT.

”Man glider in i den här världen”

I dokumentären kritiserar den svenska polisen Onlyfans – och varnar för att det kan bli en inkörsport i prostitution för barn och unga vuxna.

– Vi märker av de här plattformarna på så sätt att antalet barn och ungdomar, unga vuxna, som har dragits in i prostitutionsvärlden har skjutit i höjden, skulle jag vilja säga. Om vi jämför med för tio år sedan, säger polisen Simon Häggström som är specialicerad på prostitutionsfrågor hos Polisen i dokumentären och fortsätter:

– Idag har vi diverse olika plattformar där barn och ungdomar dras in i sexhandeln. Man vaknar inte upp en morgon och tänker "Nu ska jag träffa en torsk och suga av i baksätet på en bil." Utan man glider in i den här världen genom att man kommer i kontakt med de här männen, genom att man börjar sälja lättklädda bilder och filmer på sig själv.

Även forskaren Meghan Donevan, ledare för forskning och förebyggande arbete på Talita, en organisation som hjälper kvinnor ut ur prostitution, pornografi och människohandel, är orolig för vilken utveckling Onlyfans har för våra barn:

Meghan Donevan är forskningsledare på organsiationen Talita.

– Porrindustrin är inte någonstans därborta i USA, utan porrindustrin och sexindustrin finns i våra döttrars mobiltelefoner. Ju mer jag tänker på detta... jag kan inte ens beskriva hur orolig jag är för nästa generation.

”Tänjer gränserna”

Även om positiva röster finns i dokumentären för att plattformen ska få existera, höjs även flera andra kritiska röster i dokumentären. Framförallt om att Onlyfans kan bli farligt just när det kommer till barn och unga.

Amanda Bredén, 28, har jobbat med att sälja lättklädda bilder på sig själv sen hon själv var ung och har nu ett stort konto på Onlyfans. Även om hon själv använder tjänste, tycker hon det är viktigt att unga inte hamnar där:

– Om det är några yngre som tittar på det här så tycker jag inte man ska ge sig in i det här. Jag kan själv tycka att det vart bättre om jag själv väntat. Det borde vara 25+.

unga mobiltelefoner

När plattformar som onlyfans blir normaliserade finns porrindustrin, och riksen att glida in i den, direkt i våra söner och döttrars mobiltelefoner, enligt Meghan Donevan som är forskningsledare på Talita.

En avhoppare från Onlyfans, Amina Axelsson, berättar också hur det var när hon sålde bilder och videos där. Hon säger att hon slutade med plattformen för att inte bidra till att unga hamnar på en plats där de kan få en skev bild av sexualitet, och där följarna får en att lägga upp saker som egentligen inte känns bekvämt.

Det är samma typ av glidning in på grövre och grövre porr, som Simon Häggström menar även kan bli ta unga ännu ett steg och skapa en inkörsport till prostitution:

– Konkurrensen gör ju att man tänjer på gränserna, annars lämnar de (följarna, reds. anm.), säger Amina Axelsson, tidigare Onlyfans-influerare.

Foto: TT, Talita

Mer läsning för dig

Kritiken mot Onlyfans – lurar in unga i sexindustrin

10 mammor berättar: Så pratar jag med mina barn om sex

Regeringen: Alla lärare ska utbildas inom sex och samlevnad