Papporna bakom app: Ger gratis porrfilter till alla barn i julklapp

en pappa sitter med tonårsdotter framför datorn
Så hjälper du ditt barn att prata om svåra saker
Slå på ljud

I samband med att allt fler aktiviteter och träffar med anledning av pandemin ställs in, spås skärmtiden för barn att bli rekordhög under jullovet 2020.

De svenska tech-papporna bakom appen Guardy har därför valt att ge bort sin tjänst gratis, i förhoppning att så många barn som möjligt inte utsätts för olämpligt innehåll online.

– Vi är själva föräldrar och har länge varit frustrerade över att våra barns generation exponeras för grov porr ofta redan i lågstadiet, säger Kevin Freij, en av Guardys grundare, och fortsätter:

– Som många andra har vi lyssnat till flertalet modiga barn och unga under hösten som berättar att de tar skada av porren på olika sätt. Det här är vårt sätt att bidra med det vi kan för att vända utvecklingen.

Porrfiltret för barn - så fungerar appen

Appen ger dig som förälder möjlighet att strypa tillgång till sidor inom kategorierna porr, våld, vapen och betting. Man kan också styra vad man vill ska hända då ditt barn kommer in på någon av dessa blockerade sidor.

Välj mellan att:

  • Blocka sidan helt – men med möjlighet för barnet att trycka ”begär access av din förälder” varpå du får en notis på din mobil.

  • Varna barnet – hen får upp en varningssida som berättar att detta är en olämplig sida.

  • Logga försök – barnet får access till sidan som vanligt men du får en notis vart hen varit inne - av anledning att senare kunna ta en dialog med barnet.

Appen kommer även kunna filtrera resultat på YouTube och vanliga sök på Google från vuxet innehåll. Däremot tillåts olika hemsidor som tillhandahåller en sund sexualupplysning.

Läs mer om hur du installerar porrfiltret till dina barn här.

Mer läsning för dig
8 av 10 unga vill begränsa sin egen porråtkomst
Ungdomarna bakom SNAF: Så påverkar porren vår generation
Om porren som skadar: ”De tror att det är så här sex ska se ut”

Utvald läsning