5 tips för att få bra kontakt med din tonåring

Bianca som spelas av Amanda Lindh i TV-serien Bonusfamiljen

Att bli kär, vilja vara själv och hitta sin plats bland kompisarna. Perioden då ditt barn börjar bli äldre och snart är vuxen kan vara utmanande för er relation.

Vissa tonåringar har stort behov av att slå sig fria, vissa har svårt att möta utmaningarna med att bli äldre – och de allra flesta har många och starka känslor. Det finns helt enkelt både underbart roliga, oroliga och frustrerande situationer som möter oss när vi lever med en tonåring i vardagen.

Så hur ska man göra som förälder för att knyta an till sin tonåring? Självklart är det bara du som känner ditt barn allra bäst. Men samtidigt finns några råd man kan tänka på om man vill bygga en starkare relation med sin tweenie eller tonåring.

5 tips – så pratar du med din tonåring

Kanske kan du få lite hjälp på traven att bli mindre irriterad på din tonåring – eller en känsla för hur du hjälper honom eller henne att öppna upp sig mer? Här är fem bra tips till dig som vill lära dig att kommunicera bättre med din tonåring

1. Försök vara förstående

Ofta rör sig stora känslor inom din tonåring. Kommer han eller hon hem och är ledsen, nedstämd eller arg? Det bästa du kan göra då är ofta att bara visa ditt medkännande, ge en kram och enkelt säga ”Jag är verkligen ledsen”. Då visar du en mer ovillkorlig kärlek än om du till exempel påminner med ett ”Vad var det jag sa”. Kanske såg du tonåringens problem komma men det spelar ingen roll när hen är ledsen eller arg.

Tonåring som kollar på sin mobil med hörlurar

Visa medlidande och kärlek om ditt barn är ledsen eller nedstämd.

2. Ge av din tid

Försök visa med ömhet, förståelse och öppenhet att du VILL prata och ha bra kontakt med ditt barn. Säg till dem, och visa, att du alltid finns där för dem om de vill och behöver prata om något. Upplys om att du aldrig någonsin är för upptagen för att lyssna. Om ditt barn ser att du har tid och är tillgänglig, är chansen större att han eller hon vill komma till dig och prata.

3. Även coola tonåringar är sårbara

Det har väl knappast undgått någon att tonåringar kan ha tuff attityd, en naturlig del i att slå sig fri och bli självständig. Men samtidigt ska man komma ihåg att bara för att tonåringen visar ett hårt yttre, vet man inte hur det känns på insidan. Tonåringar kan vara sårbara och bete sig på olika sätt för att skydda sig själva eller sina känslor. Oavsett hur de uppför sig kommer de alltid att behöva din kärlek och omtänksamhet.

4. Det är svårt – men försök vara en förebild

Om du visar själv att det är okej att visa kärlek, sårbarhet och öppna upp sig kommer tonåringen lära av det vare sig hen vill eller inte. Det är absolut inte lätt att vara en bra förebild alla timmar om dygnet, men om du har trygga och tillåtande relationer med andra kommer den bilden vara något som även tonåringen får med sig i livet.

5. Testa att se det genom tonåringens ögon

Kanske ett av de svåraste tipsen, för vi vill gärna tro att vi har rätt som föräldrar. Men ibland kan vi faktiskt få en ny insikt genom att sätta oss in i hur en situation känns eller uppfattas av tonåringen själv. Om du till exempel kräver alltför stark kontroll kanske barnet väljer att skapa mer distans mellan sig och dig. Det är en ständig balans att också visa att du litar på ditt barn.

Foto: TT

Artikelinspiration: Youaremom

Mer läsning för dig
Tonårsförälder? Då kommer du relatera till dessa 8 tweets
Därför ska du låta tonåringen sova ut (Ja, du läste rätt)
10 kroppspositiva konton att följa för dig och din tonåring