En del av
Artikeln innehåller reklamlänkar

Så pratar du med din tonåring – 5 bra böcker till föräldrar

28 jan, 2021 
AvIda Gustafsson
Boktips för föräldrar till tonåringar
Tonårstiden är en omvälvande tid och som förälder kan det vara svårt att navigera i det nya livet. Vi listar de bästa böckerna med handfasta råd för tonårsföräldern.
Annons
7 tecken på att du har en tonåring hemmaBrand logo
7 tecken på att du har en tonåring hemma

Tonårsperioden är en tid då mycket händer i kropp och knopp i övergången från barn till vuxen. Och med det kommer en helt ny sorts uppsättning problem att handskas med för dig som förälder.

Tonårstiden är utmanande

Tonårstiden ställer nya krav och nya situationer som att tonåringen inte längre vill prata med dig och stänger in sig på sitt rum eller börjar vara ute mycket med kompisar. Samtidigt finns det i världen utanför familjen fler orosmoln att hantera som grupptryck, sociala medier, droger och alkohol.

Annons

Bra böcker om tonåren för dig som förälder

Det finns otroligt mycket litteratur om hur man som förälder kan prata med sina tonåringar som inte bara kan stärka er relation men som även kan stärka dig i din roll som förälder.

Men fatta då: tonåringar i familjen

Men fatta då tonåringar i familjen

Den kände danske familjeterapeuten Jesper Juul skriver om hur man guidar och stöttar sin tonåring på vägen till självständighet utan att barnet känner sig övergiven. Alla familjer ser olika ut, men Jesper Juul ger dig som förälder verktygen och förhållningssätten för att hantera konflikter och får vardagen att fungera. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons

Älskade förbannade tonåring: Så får du kontakt med din tonåring

Älskade förbannade tonåring

Tonårstiden ställer nya krav på föräldraskapet. Denna bok av läraren och beteendevetaren Birgitta Kimber och docenten Virginia Molgaard hjälper föräldrar att hitta sätt att hantera problem och svårigheter som uppstår med barn i tonåren. Boken är baserad på forskning och ge verktyg till dig som förälder. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Lyssnar din tonåring? Samtal med förändring som mål

Lyssnar din tonåring

Boken vänder sig till dig som förälder som vill nå ut till sin tonåring och hur man skapar samtal som väcker motivation utan att skapa motstånd. Men du lär dig även att hejda reflexen om att tillrättavisa din tonåring och skapa ett bättre samtalsklimat. Boken är skriven av psykologen Liria Ortiz och Charlotte Skoglund, överläkare och specialist i psykiatri, som båda har lång erfarenhet av ungdomar och oroliga vuxna. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons

Upptäck din tonårings kärleksspråk

Tonårings kärleksspråk

Dagens tonåringar möter mycket stress och press på sociala medier, i skolan, av vuxna och bland vänner. Med denna bok skriven av författaren Gary Chapman, som tidigare skrivit bestsellern Upptäck kärlekens olika språk, får du som förälder förståelse för tonåringens värld och vad du kan göra för att stötta din tonåring, sätta gränser och visa kärlek när din tonåring misslyckas. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Hälsofrämjande samtal med tonåringar och unga vuxna

Hälsofrämjande samtal med tonåringar och unga vuxna

Mia Börjesson är socionom som i sitt arbete möter många ungdomar. I den här boken går hon pedagogiskt igenom hur man som vuxen kan fördjupa sin kommunikation med sin tonåring. Boken är full av flera övningar och exempel som hjälper ungdomar att skapa optimism, få en god självkänsla och lära sig strategier att klara krav och motgångar. Boken riktar sig till föräldrar såväl som till professionella som i sitt yrke möter tonåringar. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons