En del av

7 föräldrar berättar: Så mycket kollar vi barnen på sociala medier

20 nov, 2020 
Lovisa Svedlund
Barn och tonåringar med mobiltelefon
Ska man ha koll på vad ens barn gör på sin telefon – eller bara släppa dem fria? Såhär tänker sju föräldrar som Motherhood pratat med.
Annons
Så hjälper du ditt barn att prata om svåra sakerBrand logo
Så hjälper du ditt barn att prata om svåra saker

Hemliga konton, geodata som kan låsas trots att man rör på sig och funktioner som gör att man kan ta sig förbi skärmlås. Tonåringar som väljer att alla utom du får se deras story. Insta, snap, TikTok och appar som släpps nya dagligen.

Att våra barn använder sociala medier dagligen kommer både med utmaningar och roliga möjligheter för våra barn.

Tekniken gör det både möjligt att ha större kontroll på våra barn på avstånd. Till exempel genom att följa deras geodata, kolla i smyg vilka de pratar med eller vad de har för sökhistorik. Men samtidigt kan sociala medier app-världen kan kännas omöjlig att hänga med i.

Föräldrar, barn och sociala medier

  • Hälften av föräldrarna till barn 11-16 år har koll på vilka barnen pratar med på sociala medier
  • En av tio föräldrar vet inte alls hur tjänsterna som barnen använder funkar

Källa: Internetstiftelsen

Hur får man koll på vad ens barn och unga gör på sociala medier? Och ska man ens ha koll – eller bara lita på sitt barn?

I undersökningen Svenskarna och internet som genomförs av Internetstiftelsen framkom 2019 att 6 av 10 föräldrar till barn i åldrarna 11-16 känner till vilka sociala medier deras barn använder sig av. Däremot är det färre föräldrar som faktiskt vet hur tjänsterna funkar, och precis vad barnen gör där. Ungefär en av tio föräldrar svarar att de inte alls vet hur tjänsterna deras barn använder funkar.

Annons

Hälften av föräldrarna vet vilka barnen pratar med

Hela tiden utvecklas nya appar och sociala medier – och med andra ord är du inte ensam om du känner att det är svårt att följa med i vad ditt barn faktiskt gör på sin telefon.

Barn med mobiltelefon
Har du koll på vad dina barn gör på sociala medier?

När det kommer till om föräldrar till barn i samma åldrar vet vilka de pratar med på internet, svarade hälften (51procent) i Internetstiftelsens undersökning att de har koll på vilka de flesta som är som deras barn pratar med i appar och tjänster på nätet. Hade man barn på mellanstadiet var kännedomen högre än om barnen var äldre.

Så gör vi med barnens sociala medier

Motherhood frågade er läsare hur ni gör och tänker med era barn. Ska man släppa dem lösa på sociala medier eller följa och ha tillgång till konton? Har man koll på vilka ens barn skriver med? Och hur pratar ni om sociala medier hemma?

Annons

Såhär svarade sju föräldrar på våra frågor:

Jenny:

Vi kan inte kontrollera allt våra ungdomar gör! Det kunde mina föräldrar inte heller. Vi är ”bortskämda” med att kunna nå våra ungar 24/7 genom mobilen, vi kan inte vara där i varje socialt sammanhang, vare sig det är irl eller i sociala medier. Det är deras värld och där de umgås. Sunda värderingar och bra kommunikation, men kommer aldrig att ”övervaka” varje steg mina barn tar och har heller aldrig haft anledning att göra det

Therese:

Man skulle kunna jaga ihjäl sig men jag tror man får lita på en god kommunikation, bygga upp förtroende och vid lugna stunder prata med sin tonåring om varför vissa saker är viktiga. Till exempel att man vill veta var dom är, hur man är mot andra osv. Bara att inse att förbud, stenkoll och övervakning alltid går att komma undan. Sen säger jag inte att det är lätt för det.

Anonym:

Jag har koll på vad hon gör för att kunna prata om vad hon ser, följer, vad som är ok, när hon ska säga till en vuxen och så vidare. Hon är bara tio och fortfarande tillräckligt ung för att vi ska "äga" kontot tillsammans. Villkoret för hennes sociala medier är att jag har tillgång. Inte för att snoka, utan för att vi ska kunna prata om det.

Annons

Johanna:

Det är väldigt vanligt att dom har flera konton. Min dotter hade gjort så hon hade 3 olika konton, och även hennes vänner har så. Kontot som jag följer lägger hon aldrig upp på, jag hittade långt senare dom andra och när jag sa till så tillät hon mig följa. Hennes kompisar har också dubbla där de heter något annat som inte är lika lätt att hitta, eller tex "Anna_privat". Visst jag förstår att man inte vill att ens föräldrar ska se allt man gör, och att det kan vara pinsamt osv, men sen är det ju lite beroende på vilken ålder barnet har. Är man till exempel 9 år så ska man inte få ha något dolt på sociala medier tycker jag, men är man 14-15 så kanske man kan acceptera att de vill vara lite mer privata.

Men det är en tragisk utveckling att vi har så mycket skit på sociala medier som vi inte kan styra. Mitt förslag till regeringen, skulle vara att man alltid måste legitimera sig med Bank ID för att få skapa konton på internet, på så sätt så skulle vi kunna ha koll vilka som ligger bakom ett konto och även se till att allt för unga människor inte kan göra konton på ställen där det inte är lämpligt. Vi har ju åldersgräns på många sociala medier, men det är ju enkelt att skriva att man är äldre.

Annons

En pappa:

Det är svårt, men vart drar man gränsen?? Det jag dock gjort när barnen fått nya mobiler är att jag satt åldergräns när det gäller webbsidor, då måste dom be om att jag slår in koden i deras mobiler, för att godkänna just den webbsidan (räcker ju att man gör det en gång). Gjort samma sak med appar... OCH om dom ska köpa något så är det mitt fingeravtryck som godkänner köpet. Just detta lärde jag mig den hårda vägen, efter att Tilde för några år sedan, köpt inuti apparna, för liiiite väl mycket pengar .... men sen är det ju svårt att ha exakt koll på vad dom ser på Tik Tok, Instagram och Snapchat...

Anonym:

Jag har alla lösenord för att internet är en farlig plats. Hade inte släppt barn under 18 fria på nattklubb heller.

Brit:

Att kontrollera vår dotter är lika lätt som jag tänker mig att det är att hålla en lejonhona som husdjur. Så vår lösning är att prata om varför vi vill veta var hon är, vi har ett kodord som innebär ”hämta mig nu!” och sedan sitter iallafall jag spänd som en fiolsträng tills hon är hemma. Hon vägrar berätta vart hon ska, svaren vi får är av typen ”till stan”, ”ut med kompisar”. Och det är okej.

Vill du läsa mer om hur mammor tänker? Tidigare har Motherhood låtit föräldrar berätta bland annat om hur de pratar med sina tonåringar om sex.

Foto: TT

Annons