En del av

Skottland blir först i världen med gratis mensskydd till kvinnor

25 nov, 2020 
AvElin Jonsson
Kvinna demonstrerar för gratis mensskydd
Efter Labour-ledamoten Monica Lennons fyraåriga kampanj: Skottland blir först i världen med gratis bindor och tamponger, rapporterar BBC.
Annons
Skottland är först i världen med gratis mensskyddBrand logo
Skottland är först i världen med gratis mensskydd

Nu rapporterar BBC att Skottland blir det första landet i världen att erbjuda kvinnor gratis mensskydd. Tanken är att bindor och tamponger ska finnas tillgängliga på offentliga platser, och det beräknas kosta staten 24 miljoner pund.

Efter att parlamentet tidigare i veckan klubbat beslutet måste nu alla lokala myndigheter i landet se till så att mensskydden finns tillgängliga för alla som är i behov.

Det är Labour-ledamoten Monica Lennon som gått i bräschen för förslaget, och i fyra års tid har hon drivit en kampanj med slagorden ”få slut på mens-fattigdomen”. Med det menar Monica Lennon att det blivit en klassfråga och att de med låga inkomster i landet inte haft råd eller tillgång till lämpliga mensskydd.

– Mensen stoppas inte av pandemier och arbetet för att öka tillgängligheten till tamponger, bindor och återanvändbara skydd har aldrig varit viktigare, säger hon till BBC.

Sverige har en bit kvar innan gratis mensskydd

I Sverige har vi dock en bit kvar, men jämställdhetsminister Åsa Lindhagen stänger inte dörren för gratis mensskydd i Sverige.

Annons

– Det tycker jag absolut inte att man ska utesluta. Det här är helt klart något som påverkar kvinnors ekonomi och hälsa på ett sätt som inte män påverkas. Jag tycker man alltid ska vara öppen för hur andra länder ser på den här frågan, förklarade hon för SVT i september i år när frågan var på tapeten. Och hon fortsätter:

– Generellt vet vi att vi har rätt så mycket att jobba med för att uppnå jämställd hälsa i Sverige. Vi vet ju att kvinnors hälsa har prioriterats ner och mens är ju något som påverkar just många kvinnors hälsa.

Enligt SVT har Sverige ett av världens högsta skattepåslag på mensskydd – 25 procent, jämfört med Frankrike som har sex procent moms på mensskydd.

Lennons kommentar efter beslutet: ”About Bloody Time”

Annons