Vad betyder incel och hur pratar du med dina barn om det?

Maria Dufva och en pojke med ryggen vänd mot kameran
TV: Vad är Incel? Allt om begreppet alla pratar om
0:57

Efter reklamen: TV: Vad är Incel? Allt om begreppet alla pratar om

(0:57)

Slå på ljud

Begrepp cirkulerar snabbt i den digitala värld både föräldrar och barn befinner sig i och just nu är incel ett av dem. Förutom den nya dokumentären från Kalla fakta: Svenska incels har nyligen överläkaren Stefan Krakowski nyligen släppt boken Incel: Om ofrivillig celibat och en mansroll i kris, i vilken han djupintervjuat svenska incels vilket gett begreppet nytt ljus.

Som förälder måste man utgå från att barn kommer i kontakt med begrepp och rörelser som inte alltid är så bra för dem, menar kriminologen och författaren Maria Dufva.

– Får barn höra ett begrepp som incel kan de börja använda det i sammanhang även fast de inte vet vad det är eller betyder. Utan att alls veta innebörden kan det bli ett skällsord som används i nedsättande mobbningssituationer om killar som inte följer popularitetsnormen. Vuxenvärlden måste stå redo att prata om det, även fast man själv inte sitter på all information och alla argument, säger Maria Dufva.

Vad betyder incels?

Så vad betyder då incels? Incel är en förkortning av incolunarty celibacy och betyder ofrivillig celibat. 1993 myntades begreppet av en kvinnlig kanadensisk student som skapade en mejllista för alla, oavsett kön eller läggning, som led av ensamhet och saknade romantiska eller sexuella relationer. Under senare tid har begreppet snarare innefattat att heterosexuella män skyller sin ofrivilliga celibat på kvinnor vilket byggt en rörelse som resulterat i att ett tiotal dödliga attacker utförts av människor som fostrats av incelkulturen.

– Sex är en stor del av människans liv, men det är långt ifrån en mänsklig rättighet att varken få eller kunna förvänta sig sex, och aldrig med våld som slutresultat i vilket i lag är brott, säger Maria Dufva.

Så pratar du med ditt barn om incel

Incelrörelsen är stark och drivkrafterna bakom den måste tas på allvar och lyftas i tidig ålder. Redan i högstadiet syns tendenser på att killar hatar tjejer, förklarar Maria Dufva.

– Många av oss som möter barn och unga i dag upplever en stark polarisering mellan könen tidigt. Dagens tjejer och unga kvinnor uppmanas att inte ta någon skit och att stå upp för sig själva. Ord som feministfittor och att uttrycka att man hatar tjejer och kvinnor är inte ovanligt att höra i högstadieålder, säger Maria Dufva.

Incel: Drivkrafter och varningstecken att hålla koll på

  • Ofrivillig ensamhet
  • Känsla av utanförskap
  • Destruktiva känslor
  • Känsla av ett misslyckande
  • En människosyn som förminskar kvinnor


Maria Dufva

Oavsett om det handlar om incel eller något annat som kan vara svårt att prata med sitt barn om handlar det om att bara ta snacket, även fast man själv inte sitter på all information.

– Du behöver inte ha svaren så länge du tar snacket. Om du är osäker på vad det är kan det till och med vara en jättebra öppning till resonerande samtal om ett svårt ämne. Att välja att inte prata om det är att utesluta ett samtal som är livsviktigt.

Känner du att inte samtal räcker till? Hit kan du vända dig

Föräldrar kan ibland känna skuld och skam över sina barns åsikter och handlingar, vilket i sin tur kan bli ett hinder för att våga ta snacket eller att få till ett bra samtal. Då finns det en rad organisationer att vända sig till för att få professionell hjälp:

Foto: TT/Maria Östlin

TV: 5 snackisar från veckan som gått
1:28

Efter reklamen: TV: 5 snackisar från veckan som gått

(1:28)

Slå på ljud
Mer läsning för dig
Sexologen Kalle Norwald: Därför ska du inte ha ”the talk” med din tonåring
Appen med flest sexbrott mot barn: ”Föräldrar SKA veta hur Snapchat fungerar”

Utvald läsning