En del av

Vad tjänar en tonåring? 6 saker att kolla om ditt barn sommarjobbar

07 maj, 2021 
Lovisa Svedlund
Vad är lönen för en 15-åring, 18-åring eller 19-åring? Och vilka krav kan man egentligen ställa som ung sommarjobbare? Här är några saker för dig och sitt barn att ha koll på när det är dags att börja sommarjobba.
Annons

Att börja tjäna egna pengar som tonåring kan vara både kul och en bra erfarenhet för livet. När våra barn lär sig vad det är att få en egen lön kan de också börja få mer förståelse för sin ekonomi – och dessutom rörelseutrymme att hitta på lite roliga saker.

Under coronapandemin blev sommarjobben färre. 2019-2020 fanns 95.000 jobb på platsbanken perioden december - april. Samma period 2020-2021 landade siffran på 82.000 jobb, uppger Arbetsförmedlingen.

Men att ungdomar har svårare att få jobb på sommaren betyder inte att du som ungdom, eller ditt tonårsbarn, ska behandlas sämre på arbetsmarknaden.

– Vi befarar att arbetsgivare kan bli ännu mer kreativa i en pressad situation som pandemin. Viktigt är därför att vara extra uppmärksam på att undvika muntliga avtal och känsloargument om att det till exempel ”är en tung period och att du därför ska provjobba gratis”, säger LO:s ungsekreterare Josefin Johansson till Dagens Nyheter.

Annons

Sommarjobb för tonåringar – tänk på detta

Tyvärr blir våra tonåringar inte alltid bra behandlade på arbetsmarknaden. Det har hänt fler än en gång att arbetsgivare vägrar dela ut ordentliga scheman, eller att ungdomar provjobbar helt gratis, många timmar, innan det end blir tal om ett anställningskontrakt.

Detta är två exempel på saker som inte är okej för en arbetsgivare att göra.

Här listar vi ytterligare några viktiga saker att ha koll på för dig och din ungdom som ska börja jobba.

1. Vilken lön får tonåringar som sommarjobbar?

Vilken lön man får som tonåring avgörs i olika avtal och regler. Det ser olika ut inom olika branscher, och inom samma bransch kan olika avtal gälla. De flesta arbetsgivare är anslutna till ett avtal, så ta reda på vilket avtal som gäller på din arbetsplats. Läs på vilken lönenivå som finns i avtalet, så att du kan försäkra att du inte ligger under den.

sommarjobb
Kolla nedan vad du ska tjäna på vanliga sommarjobb!

Det är också bra att ha koll på OB-tillägg och övertidsersättning. Vad gäller om du måste stanna längre på jobbet än du är schemalagd – får du mer pengar i timmen då? OB handlar istället om att jobba på obekväma arbetstider, till exempel helger, sena kvällar eller tidiga mornar. Även då ska du få mer betalt.

Annons

Detta är på ett ungefär de löner som gäller i avtalen inom vanliga sommarjobb-sektorer 2021:

Hotell och restaurang (här finns två olika avtal)

Under 17 år: ca 88-90 kronor/timme

Från och med 17 år: ca 97-99 kronor/timme

Från och med 18 år: ca 101-103 kronor/timme

Från och med 19 år: ca 109-112 kronor/timme

Handel, till exempel om du jobbar i butik

Från och med 16 år: ca 86 kronor/timme

Från och med 17 år: ca 89 kronor/timme

Från och med 18 år: ca 133 kronor/timme

Från och med 19 år: ca 135 kronor/timme

Kommuner

Jobbar du kommunalt, till exempel med en feriepraktik eller inom hemtjänsten? Kommuner betalar sommarjobbar väldigt olika löner. De sämst betalande har tidigare betalat så lite som hälften av vad de bäst betalande kommunerna.

Här eller hos de olika fackförbunden kan du läsa ännu mer om vad som gäller.

2. Det ska alltid finnas ett anställningsbevis – jobba svart är ingen bra idé

Som ungdom ska du, precis som alla andra, ha ett anställningsbevis där det klart och tydligt står vad som är dina arbetsuppgifter, din lön och vilken tid du är anställd. Du ska ha fått det minst en månad efter att din anställning börjat.

Annons

3. Ålder avgör vad barn får göra

Om du som ungdom är under 18 år är det viktigt att veta att du inte får göra allt på ett jobb, till exempel inte hantera vissa farliga maskiner eller kemikalier. Är du under 13 år får du arbeta med vissa enkla saker, till exempel att sälja majblommor eller plocka frukt.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

4. Du har rätt att få ett arbetsintyg – be om det

När du slutar ska du få ett arbetsintyg av din arbetsgivare. Får du inget ska du be om det. Här står det hur längde du arbetade och vilka uppgifter du hade. Ibland skriver arbetsgivaren också ett utlåtande om hur hen tycker att du jobbat. Detta är bra att ha nästa gång du söker jobb!

5. Ha koll på lönebesked, jämkning semesterersättning och att du är försäkrad

Håll koll på i ditt lönebesked så att du får rätt lön, och även det som kallas semesterersättning. Semesterersättning är tid eller pengar du "jobbar in" bara genom att arbeta dina vanliga schemalagda timmar, och som sommarjobbare tar man ofta ut detta som pengar i slutet av sommaren. Din arbetsgivare ska också ha försäkringar för dig.

Annons

Kolla också så att det blir rätt med din skatteinbetalning. Det kallas "jämkning" det när man som periodarbetare ansöker om att inte betala in så mycket skatt som de fastanställda. Som periodarbetare får du nämligen lov att betala mindre i skatt, och det är skönt att redan från början betala in rätt mängd. Om du inte jämkat och din arbetsgivare registrerat för för mycket pengar i skatt som försvunnit från din lön under sommaren, kommer du få så kallad skatteåterbäring senare. Det betyder att du får tillbaka det du betalat för mycket i skatt på våren året efter att du jobbat. Läs mer om jämkning hos Skatteverket.

6. Mår du som ungdom/ditt barn bra på jobbet?

Det är viktigt att man mår bra på jobbet och känner sig schysst behandlad. Som förälder kan det vara bra att fråga om hur chefer och kollegor är och hur det känns i magen innan ditt barn ska gå till jobbet. Är något fel ska man ta upp det med chefen, chefens chef eller med facket på arbetsplatsen.

Källor. LO, Sommarjobb.me, Dagens Nyheter

Foto: TT

Annons