En del av

Studiebidrag och tonåringar – då kan ditt barn ansvara för bidraget

08 sep, 2021 
Sanna Bergling
Har din tonåring precis fyllt 16 år? Då har barnbidraget ersatts med ett studiebidrag.
Kolla expertens konkreta tips – såhär hjälper du ditt barn att bli riktigt ekonomismart!
Annons
TV: Så lär du ditt barn om pengar – 5 tips från sparekonomenBrand logo
TV: Så lär du ditt barn om pengar – 5 tips från sparekonomen

Experterna är eniga om att barn och unga rustas bäst för framtiden om de vid en tidig ålder får ansvara för egna pengar och att de i takt med att de blir äldre får ta allt större ansvar. Men självklart är det upp till varje familj att bestämma vad de tror fungerar bäst för just deras barn och vad familjeekonomin räcker till.

– Får barnen tidigt lära sig om pengars värde och värdet av att spara först och handla sedan står de bättre rustade för framtiden. Det är bra att prata igenom vad pengarna ska gå till, särskilt för de äldre barnen, som kanske får hela sitt studiebidrag. Ska till exempel mobilräkningen gå utanför och vad händer om pengarna tar slut, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar på lansforsakringar.se.

Annons

Snabbfakta om studiebidraget:

  • Vid 16 års ålder slutar föräldrarna få barnbidraget (från försäkringskassan) och istället betalas ett studiebidrag (från CSN) ut för den som studerar på gymnasiet eller annan utbildning på gymnasienivå.
  • Studiebidraget är på 1 250 kronor och betalas ut till den som studerar heltid och inte skolkar.
  • Studiebidraget betalas ut till vårdnadshavaren fram till den dagen studenten fyller 18 år, därefter betalas studiebidraget ut direkt till studenten.

Är det vanligt att tonåringar själva får ansvara för studiebidraget?

Swedbanks undersökning om hur mycket pengar ungdomar får per månad tyder på att det är relativt vanligt att tonåringar får ansvara för studiebidraget från 16 års ålder. Resultatet visar medianvärdet för månads- och veckopeng vid olika åldrar:

  • 15 år: 500 kr
  • 16 år: 1 000 kr
  • 17 år: 1 020 kr
  • 18 år: 1 000 kr

Vad bör studiebidraget räcka till?

Om tonåringen får ansvara för hela sitt studiebidrag är det viktigt att det finns tydliga regler mellan föräldern och ungdomen gällande vad pengarna ska räcka till och vad föräldrarna betalar utöver studiebidraget.

– Kanske bestämmer man att barnet själv får betala löpande utgifter som fika, snabbmat, bio, godis och vissa kläder, medan föräldrarna hjälper till med dyrare inköp som vinterjacka eller skor, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson på seb.se.

Annons

Bör tonåringen betala hyra med studiebidraget?

Syftet med studiebidrag är att den som studerar ska kunna fokusera på studierna och inte arbeta. Alla familjer bestämmer själva vad som passar deras ekonomi och när det är rimligt att en ungdom betalar hyra för att bo hemma. Under gymnasietiden studerar tonåringen på heltid och det kan vara svårt att ha ett extrajobb som möjliggör en hyra. Enligt Länsförsäkringar kan det vara rimligt att börja betala hemma när ungdomen börjar arbeta extra. Kostnaden för en hemmaboende 20-åring är strax över 4 000 kronor.

Ett alternativ till att betala hemma är att ungdomen får spara en viss del av studiebidraget vilket är ett bra lärande för livet. SEB:s undersökning om månadspeng visar att hälften av ungdomarna som får pengar sparar.

– Det är ändå glädjande att så pass många sparar. Dessutom är det en hel del, framför allt i de äldre åldersgrupperna, som gör någon form av budget, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson om undersökningen.

Annons

5 tips från ett ekonomiproffset – så ska ni tänka angående studiebidraget

1. Kom överens om vad pengarna ska räcka till och om det finns möjlighet att tjäna extrapengar, till exempel genom att göra sysslor hemma.

2. Prata med barnen om sparande och om hur pengar fungerar med hänsyn till deras ålder och mognad. Äldre barn behöver till exempel lära sig fördelar och nackdelar med att låna pengar, för att minska risken att hamna i en skuldfälla.

3. Låt barnen göra misstag och köpa en i dina ögon meningslös pryl. Det är en del i att lära sig hantera pengar.

4. Ge inte mer pengar än det som ni kommit överens om. Tar pengarna slut så är det en del i lärandet och att de förstår att det inte bara kan få mer.

5. Ett bankkort är en bra idé när barnen är mogna för det och ger en ökad ansvarskänsla.

Foto: TT

TV: Så maxar du föräldraledigheten — 5 tips från sparekonomenBrand logo
TV: Så maxar du föräldraledigheten — 5 tips från sparekonomen
Annons