En del av

Tess Merkel om dottern Minyas adhd-diagnos – sprickan i relationen

15 feb, 2021 
AvElin Jonsson
Tess Merkel öppnar upp om dottern Minyas adhd.
Melodifestivalen-aktuella Tess Merkel öppnar nu upp om relationen till 13-åriga dottern Minya, och hur deras relation sakta gick till det bättre strax efter dotterns adhd-utredning.
Annons
Sarah Dawn Finer om sin adhd-diagnos: "Sorgligt att det tagit sådan tid"Brand logo
Sarah Dawn Finer om sin adhd-diagnos: "Sorgligt att det tagit sådan tid"

Snart står artisten Tess Merkel på Melodifestivalen-scenen igen, och nu är det första gången hon tävlar som soloartist! Men utöver att få tävla i den stora schlager-tävlingen så öppnar hon nu upp om en lite tuff tid. Fjolåret var nämligen lite av en bergochdalbana rent privat, då hon och maken Kenny Solomon valde att gå skilda vägar, för att sedan slå sina påsar ihop ännu en gång.

Tuffa relationen med dottern Minya

Tess Merkel har de två barnen Minya, 13, och Neo, 19, från en tidigare relation. Och i en ny intervju avslöjar nu artisten att hennes och dotterns relation inte varit på topp. Men att relationen började blomma igen efter en adhd-utredning, vilken gjorde att flera bitar föll på plats.

Annons

– Minya, där märkte vi att det var något vi behövde hjälpa till med. Man måste vara vaksam med balans på sina håll och kanter. Man vet inte vad människan man möter på gatan varit med om – så var snäll, säger Tess Merkel i Kristin Kaspersens podcast Nyfiken på och fortsätter öppna upp om relationen med dottern:

– Likadant var det med mig och Minya. Liksom jag kände att det var någonting här. Och då gjorde vi en utredning, vilken visade att Minya har adhd. Och då tänkte vi: ”Men gud vad skönt, men vad bra titta här lyfte vi på ett lock!”, säger hon och förklarar att även dottern Minya kände en oerhörd lättnad efter beskedet.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Tess Merkel och Minyas relation är bättre idag

I podcasten slår både Tess Merkel och Kristin Kaspersen fast att dottern Minya har okej:at att de berättar om hennes diagnos öppet inför alla i intervjun. Tess Merkel förklarar även att relationen nu blivit mycket bättre.

– Och nu kan vi prata, istället för att jag lägger en massa energi på gnäll som ”sitt still”, ”ät upp maten”. All den här energin som jag har lagt för att jag inte har begripit vad det är. Tills jag pratade med dig bland annat, säger hon och refererar till att även Kristin Kaspersens son också har adhd-diagnos.

Annons

Utredningen var en aha-upplevelse för Merkel

Efter utredningen fick Tess Merkel en riktig aha-upplevelse och konstaterar att diagnosen kom att göra under för mamma Merkel och dottern.

– Och det är ju jobbigt som det är att vara i tonåren. Ska man då ha en tjatande mamma som håller på att bjäbbar om att man ska sitta still.

Kristin Kaspersen flikar in att diagnosen gör så mycket för den som har den, att man får perspektiv på sig själv som person, och att det oftast är en lättnad när man får svaret i sin hand.

Foto: TT, Instagram

Annons