En del av

Tiktok lanserar två nya funktioner – ska minska näthat

11 mar, 2021 
AvSimon Nilsson Larsson
AvSimon Nilsson Larsson
Snart kommer två nya funktioner till Tiktok som ska motverka mobbning.
Den ena kommer ge användaren större kontroll över sitt kommentarsfält, och den andra kommer att be den som skriver kränkande ord att tänka om.
Annons
6 Saker om populära appen TikTok du vill veta
6 Saker om populära appen TikTok du vill veta

För att minska mobbning och kränkningar på sin plattform rullar Tiktok ut två nya funktioner. De har redan kommit till femton länder, och i slutet av mars kommer de till Sverige.

Verktyg ska ge användaren större kontroll över kommenterarena

Den första förändringen som användarna kommer att märka av är ett kommentarsfilter. Med det kommer inte kommentarerna att synas förrän videoskaparen själv väljer att godkänna dem.

– Vi är fokuserade på att erbjuda våra användare en underhållande och säker upplevelse som låter dem hitta glädje i vardagen. Många lägger mycket tid och energi på att skapa innehåll och vi tycker därför att det är viktigt att erbjuda verktyg som ger dem möjligheten att kontrollera deras upplevelse i appen, säger Julie de Bailliencourt som är ansvarig för produktpolicy på Tiktok i ett pressmeddelande.

Användaren kommer få mer kontroll över vilka kommentarer som visas.

Det finns sedan tidigare möjlighet att filtrera bort kommentarer som appen anar kan vara kränkande eller skräppost, och det finns ett verktyg där användaren själv kan filtrera bort kommenterar baserat på nyckelord.

Annons

”Tänk om”-filter vid kommenterar som kan kränka

Den andra funktionen som lanseras vänder sig till den som skriver något som kan uppfattas som olämplig eller otrevlig. Den som kommenterar kommer du få upp en ruta som påminner hen om Tiktoks regler.

”Vill du verkligen publicera det här? Den här kommentaren innehåller ord som kan bryter mot våra Communityregler. Om du ändrar dig kan du redigera din kommentar”, kan det till exempel stå.

Det här meddelandet kan dyka upp för de som kommenterar elakt.

Då får den som skrivit kommentaren alternativet att just redigera den, eller skicka det ändå.

Utöver de här funktionerna har Tiktok inlett ett samarbete med American Cyberbullying Research Center, CRC, som forskar kring mobbning online. Enligt pressmeddelandet ska de tillsammans utveckla initiativ för att ”hjälpa sociala medierplattformen att fortsätta vara stöttande och välkomnande för alla användare”.

Foto: Tiktok, TT

Annons
Innehåller reklamlänkar