Tjejerna har gått om killarna i grundskolan – i alla ämnen

skolklass i klassrummet som är ungefär 16 år

Nu finns inget ämne kvar i grundskolan där killar har högre betyg än tjejer. Det visar en ny granskning av niornas slutbetyg. Det visar en granskning gjord av tidningen Läraren.

Granskningen som gjorts av tidningen Läraren visar inte bara att flickor är generellt duktigare än pojkar i skolan, något som varit känt i flera år. Den avslöjar också att skillnaderna mellan könen växer – och att det bland niorna i Sverige våren 2020 inte fanns något ämne där pojkarna hade högre betyg än flickorna.

Bland annat visar granskningen att pojkarna i nian i våras inte längre hade högre betyg än flickorna i idrott och hälsa, ett ämne där de varit historiskt starkare. I ämnet är snittpoängen nu samma – 14, 6 poäng. Men större andel tjejer än killar hade betyget A i ämnet.

Flickor har bättre betyg än pojkar

Och tendensen från hälsa och idrott är densamma i alla andra av de totalt 17 skolämnen som tidningen granskat.

Flickorna har högre snittpoäng än pojkarna i alla ämnen, utöver idrott där snittpoängen alltså var detsamma.

De har också fler toppbetyg än killarna. I 17 av 17 ämnen hade en större andel flickor fått betyget A, jämfört med samma andel inom gruppen pojkar.

Bild, Hem- och konsumentkunskap och Svenska hör till de ämnen där man ser en markant skillnad i hur många flickor med betyget A det går på varje pojke samma betyg.

Två och en halv gånger så många tjejer fick betyget A i svenska, jämfört med antalet killar som fick samma betyg i ämnet.

Och i Bild gick det fler än tre tjejer med betyget A på en kille med samma betyg.

Tjej som har kemilektion i skolan

Det finns inget ämne bland de 17 som Läraren tittat på, där killar har bättre betyg än tjejer.

Att killarna ligger efter tjejerna i skolan kan bland annat bero på att de är sämre på att skriva.

– Betygsskillnaderna är ofta stora i ämnen som kräver god skriftlig förmåga, till exempel svenska och samhällskunskap. Medan skillnaden i matematik är betydligt mindre, säger Peter Wall, doktorand i pedagogiska studier vid Karlstads universitet till tidningen Läraren.

Därför är flickor duktigare i skolan

Det kan också finnas skillnader i kultur mellan flickor och pojkar menar bedömare. Bland annat kan könsnormer där killar har högre krav på sig att vara bäst – och annars "ge upp" – vara av betydelse för resultaten i skolan, säger Inga Wernersson, professor i utbildningsvetenskap vid Högskolan Väst till tidningen.

– Det finns en social delförklaring som har med föreställningar om maskulinitet och femininitet att göra. Det är viktigare för pojkar att vara bäst. De som kanske inte klarar det faller djupare. Flickor är inte lika grandiosa utan de anstränger sig och gör så gott de kan, säger hon.

Foto: TT

Granskningen gjorde av tidningen Läraren.

5 tips för att få ett starkare band med din tonåring

Maxa röda dagar 2021– så ska du ta semester för att få extra tid

Så påverkas tonåringen av en skilsmässa – 3 hjälpande råd från psykologen