En del av

Det ska du tänka på om ditt barn skaffar pojkvän eller flickvän

03 nov, 2021 
https://image.motherhood.se/image-7622221?imageId=7622221&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=85.89&x=0&y=10.43
Sanna Bergling
mamma och glad son kramas
När barnet träffat sin första partner är det minst lika pirrigt för föräldrarna. Här guidar och tipsar experten Kerstin Isaxon vad du kan tänka på.
Annons

Främmande skor i hallen, doft av en ny parfym som sprider sig i hemmet eller en mobil som piper dygnet runt? Spännande, din tonåring verkar träffat en partner! När ditt barn har en pojk- eller flickvän ställs du som förälder plötsligt inför en ny situation som kan kännas både rolig och läskig.

Se också: 9 saker tonåringar idag inte kan förstå att vi behövt göra

9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göraBrand logo
9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göra

Oavsett om din tonåring har en pojk- eller flickvän kan det dyka upp många frågor hos oss föräldrar. Motherhood tog ett snack med en relationsexpert som är proffs på tonåringar och partnerskap.

Saker att tänka på om barnet skaffat en pojkvän eller flickvän

När barnet träffat en pojk- eller flickvän kan det kännas lika delar glädje som oro för en förälder. Hur får jag hen att berätta om sin relation? I vilken ålder är det vanligt att hen träffar någon? Kerstin Isaxon arbetar med sexualupplysning på RFSU, så här säger hon:

Annons

– Vid vilken ålder det är vanligast att få sin första partner är en av de vanligaste och viktigaste frågorna som ungdomar ställer till oss på RFSU. Det är individuellt och det finns inget rätt eller fel, en del blir tillsammans med någon på mellanstadiet och andra i vuxen ålder, berättar Kerstin.

Kerstin Isaxon arbetar på RFSU
Kerstin arbetar på RFSU och har dagligen kontakt med ungdomar och föräldrar.

Vad ska jag tänka på när mitt barn träffat en partner?

– Relationer bland barn och unga kan se olika ut och skiljer sig många gånger från hur vuxna ser på relationer. Det kan vara att man är tillsammans för att man vill ha en pojk- eller flickvän för att det i sig är spännande och roligt, man kanske pussas någon gång eller så gör man inte det alls. Det kan också vara en seriös relation av starka kärlekskänslor och samhörighet (en del som blir tillsammans i tonåren håller faktiskt ihop hela livet). Som förälder behöver man ta sina barns relationer på allvar, visa intresse, ställa genuint nyfikna frågor som är anpassade för sitt barns ålder och lyssna på vad sin tonåring har att berätta. Till exempel kan ni ställa frågor som ”vad gör ni när ni umgås?” och ”hur känns det i kroppen när du tänker på hen?”.

Annons

Hur vet jag att min tonåring är i en bra relation?

– Det bästa är att prata med ditt barn och vara uppmärksam på om hens mående förändras mycket. De flesta relationer är positiva och det kan vara en bra utgångspunkt att ha med sig. När man är kär är det vanligt att dra sig undan lite, vilja spendera mycket tid med den personen eller ofta sitta med sin mobil för att hålla kontakt med varandra. Det kan också gå sämre i skolan en period när man är kär eftersom tankarna är upptagna på annat håll. Allt detta kan också vara tecken på att man är nedstämt och inte mår bra, därför behöver man som förälder ställa många frågor, gå på sin magkänsla och vara observant. ”Du verkar väldigt kär, är du det?”, ”hur är det för dig?”, eller ”hur har ni det i relationen?” är exempel på frågor som är bra att ställa.

När är min tonåring redo att sova över hos sin partner?

– Det är upp till varje familj att bestämma vad som passar dem, men förbud har ofta dålig effekt. Om tonåringen får sova över hos kompisar men inte hos sin partner kanske det känns märkligt. Föräldrar som inte vill att sin tonåring ska sova över hos en partner är kanske oroliga för att tonåringen ska ha sex eller göra något annat man tycker känns ”för tidigt”. Om din tonåring vill ha sex med sin partner är det sannolikt att de kommer att göra det oavsett om de får sova över eller inte och då kan en sleepover vara en trygg plats där det är lättare att få till aex som känns tryggt, bra och säkert. Det kan också vara bra att komma ihåg att alla inte vill ha sex bara för att de vill sova över.

Annons

Vad finns det för tecken ifall relationen är dålig?

– De flesta relationer mellan unga är positiva, härliga erfarenheter, men våld och kontroll förekommer också och det är viktigt att känna till. Ny forskning har visat att strax under 60 procent av unga har upplevt någon form av våldsamt, nedsättande eller kontrollerande beteende från en partner. Det vanligaste är att ha utsatts vid enstaka tillfällen, för något psykiskt nedsättande online, och fysiskt våld var minst vanligt där ungefär 17 procent har varit med om det någon gång. Unga oavsett kön är utsatta, men tjejer mer än killar och framför allt när det gäller sexuellt våld.

– En viktig skillnad mellan tonåringar och vuxna är att tonåringar befinner sig i en miljö där de hela tiden träffar vuxna, till exempel i hemmet, skolan och på aktiviteter, som kan observera hur man mår och har en möjlighet att upptäcka om något är fel, vilket kan hjälpa den unga ur relationen. Det finns inga absoluta tecken som betyder att ens tonåring är utsatt, utan mycket handlar om att vara uppmärksam på om något förändras. Om tonåringen exempelvis går på samma skola som sin partner och hen är kontrollerande eller våldsam kan man välja att skolka. Andra tecken kan vara nedstämdhet, ledsen, inte vill göra sådant som man annars tycker är kul eller att tonåringen reagerar konstigt på meddelanden från sin partner. Att blir utsatt för något i en relation är ofta förknippat med skam och därför är det vanligt att ungdomar drar sig undan och försöker dölja det för personer i sin närhet.

Annons

Om min tonåring är i en dålig relation, vad kan jag göra då?

– Det viktigaste är att prata med sitt barn och spendera tid tillsammans. Om barnet känner att du som förälder inte vill att den ska vara tillsammans med sin partner kan det hända att hen hamnar i försvarsställning och sluter sig. För att undvika det kan det vara bra att börja med generella frågor som ”var tycker du gränsen går för när något inte är okej i en relation?”, ”vilket sätt tycker du är okej att skriva till varandra på?” eller ”jag vet att man ibland bråkar i en relation, hur tycker du man ska prata när man tycker olika?”. Om föräldrarna är riktigt oroliga behöver de reagera tydligt och säga att ”jag har märkt det här i din relation och det gör mig orolig, du behöver inte vara med om det och jag kan hjälpa dig ur detta”. Det spelar roll hur vuxna agerar och om man tar situationen på allvar kan man hjälpa sitt barn att lämna en dålig relation. Om tonåringarna går på samma skola kan också skolan hjälpa till att hitta lösningar där man till exempel inte behöver ha samma lektioner eller skåp bredvid varandra.

Annons

Hur stöttar jag mitt barn om relationen tar slut?

– Visa att du finns där, lyssnar på hur barnet mår, umgås tillsammans, koka te, laga favoritmaten och ge även space om tonåringen vill det. Det kan göra jätteont när en relation tar slut och det kan ta lite tid innan det går över. Ta känslorna på allvar, visa att du förstår att detta är något stor i ditt barns liv och säg inte saker som ”det där var ju bara en tonårsflirt, det har alla varit igenom”. Andra tonåringar reagerar mer neutralt och kan säga saker som ”jaja, nu var det över”. Det är också okej och som förälder behöver du möta barnet där hen befinner sig.

Foto: TT

Annons