Tonårsrum som håller för att bli äldre i – 11 inspirerande exempel

Två fina tonårsrum med säng, byrå och kuddar.

Det är något alldeles speciellt med tonårsrummet. Här växer ditt barn upp från en liten skrutt till en vuxen – och alldeles egen –person.

Perioden i livet då din tonåring har det här rummet är därför också ganska unik. Åldrarna 13 till 17 år är några av de kanske mest föränderliga – och att fixa ett rum som inte ska behöva göras om var och vartannat år kan kännas utmanande.

Så inreder man ett smart tonårsrum

Ett bra ledord när du och din tonåring ska inreda hens rum kan därför vara: flexibelt! Vad har din 13-åring för behov just nu – och vad kan hen tänkas ha för behov som 17-åring?

En mysig pysselhörna ska kanske enkelt kunna göras om till en hänghörna för kompisarna. Planscherna på väggarna ska kanske snabbt kunna bytas ut, och hur kan ni göra om garderoben när alla hockeygrejer kanske inte längre behöver vara kvar?

Och framförallt, hur fixar ni bra förvaring till den lilla 13-åringen, som när han eller hon är 17 behöver en ordentlig struktur för att ha åtminstone lite kontroll på sina klädhögar?

Här är några tonårsrum som är både personliga och har riktigt smarta lösningar för din tonåring!

1. Ljust och flexibelt

Här finns precis den där smarta flexibiliteten. En riktigt mysig säng med färgglada inslag och gulliga posters på väggarna, perfekt för din lilla tewwnieskrutt. Samtidigt kan en enkla basen snabbt göras om och få en mognare stil när det är dags.

2. Smart för bonusfamiljen eller stugan

Lever ni varannanvecka-liv med barn i olika åldrar? Det är inte alltid som rummen räcker till men med en egen säng har varje barn en trygg plats att vara på när det är hens vecka hos er. Den andra veckan ligger bonussyrran i överslafen.

I ett delat rum för barn i i både skol- och tonårsåldern är det smart att tänka en enkel grund och bra förvaring. På torsdagen är det tonårshäng här inne, nästa vecka river lilltjejen ut sina platsdinosaurierna från skåpet.

3. Minirum för livnjutarungen

Har du en riktigt livsnjutig tonåring där hemma? Det behöver inte alltid vara det största rummet som är mysigast för tonåringen. En låg säng, mysiga textilier och ett litet skrivbord kommer man långt med.

4. Förvaringen som räddar er relation

Att bygga in förvaring under sängen är både snyggt och mysigt. Vilken tonåring hade inte älskat att ligga i den här sängen med laptopen på magen?

Det bästa? Några extra lådor att slänga ner kläder i kan spara er många konflikter.

5. Barnrum blir tonårsrum

Flexibilitet är återigen ordet! Men en snygg och mysig bas som i det här fina rummet, tar ni enkelt bort en sänghimmel och några godsedjur som inte längre behövs. Kvar finns fina möbler och en klassisk grön väggfärg som ger er alla möjligheter att fylla på med vuxnare inredning.

6. Satsa på spännande format

En cool säng eller sittvänlig fönsternisch kan verkligen lyfta tonårsrummet till nya höjder. Personligt och definitivt en plats dit man vill bjuda sina kompisar. Perfekt om du föredrar att ha TV-soffan för dig själv.

7. Bohemisk dröm

Återigen är inte kvadratmetrarna alltid det viktigaste i tonårsrummet. En säng att krypa upp i och en bohemlurvig matta på resten av golvet skapar perfekt atmosfär.

8. Bra arbetsytor

Har du en tonåring som sitter mycket vid datorn? Då kan bra skrivbord kan vara a och o. Tänk på att skrivbord inte alltid behöver vara så djupa, två smala bredvid varandra blir mer effektivt om man är en stor familj. Är din tonårings rum är för litet för att rymma ett skrivbord kan en smart idé också vara att utnyttja ett annat rum i huset som hobby och-hängrum.

9. Romantikerns dröm

Har du en liten romantiker och bokmal där hemma? En helt egen värld med utrymme att drömma sig bort kanske är precis vad hen behöver! Tänk gärna fortfarande på att skapa en neutral bas. Snart kanske det rosa inte längre känns aktuellt – då är det skönt om inte precis varje väggfast detalj i rummet är inmålad i färgen.

10. Vuxna detaljer

Kommer din tonåring hem en dag och är absolut trött på hela tillvaron? Kanske kan rummet där hen hänger få ett litet lyft. Är det dags att ta bort dammiga gamla pokaler och sportplanscher – och lyfta in en mer mogen stil? Med några nya härliga detaljer får din tonåring kanske både mer energi av sitt rum –och lust att hålla det fint.

11. Bianca Ingrosso-dröm

Har din tonåring en speciell influencer vars stil hen gillar? Rådgör med dig själv – är det här en stil mitt barn kommer gilla några år framöver och är den enkel att uppdatera? Är svaret på frågorna ja – så kör! Klart ungen ska få sin drömstil om det inte är för svårt att fixa – som den här mysiga hotelldrömmen.

Foto: Instagram/@prettyinprintart/@barnrumsinspo

Utvald läsning