En del av

Ungas närvaro på sociala medier har ökat under pandemin

23 sep, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
tonårsflicka tittar på sin iphone
Statens medieråds årliga rapport visar att unga spenderar allt mer tid på sociala medier. Man ser bland annat en påtaglig ökning under pandemin, särskilt hos flickor.
Annons

Fler och fler unga spenderar över tre timmar per dag på sociala medier och användningen av digitala medier ökade under pandemin, visar Statens medieråds årliga rapport ”Ungar och medier”.

Rapporten visar också att flickor hänger betydligt mer på sociala medier än pojkar.

— Det som sticker ut är att det är ett rejält gap mellan pojkar och flickors användning, säger Yvonne Andersson, analytiker på Statens medieråd i ett inslag i Nyhetsmorgon. Det kan det bland annat bero på en pandemieffekt; att flickorna i högre utsträckning flyttat över en hel del av sitt sociala umgänge till soSciala medier.

Se också: 7 tecken på att du har en tonåring hemma

7 tecken på att du har en tonåring hemmaBrand logo
7 tecken på att du har en tonåring hemma

Stöd och utbildning till föräldrar

Med ökad närvaro bland barn i social medier ökar även risken för hot och sexuella trakasserier på mobilen.

Annons

Föreningen ECPAT har sedan tidigare en stödlinje där barn kan få hjälp med rådgivning och nedtagning av bilder och filmer som spridits på nätet, men nu utökas stödet även till föräldrar och andra viktiga vuxna i barns närhet.Sexuell exploatering av barn har ökat explosionsartat de senaste åren och för att förebygga övergrepp är det viktigt att vuxna i barns närhet har rätt kunskaper och får det stöd de behöver.

– Lyssna, avlasta från skam och skuld och ge stöd är mina främsta tips till föräldrar, säger Isabella Kim i Nyhetsmorgon.

Foto: TT
Källa: TV4/Nyhetsmorgon

Annons