Utbildningsministern: Nationella proven våren 2021 ställs in

Utbildningsminister Anna Ekström om nationella proven

Under en pressträff på tisdagsmorgonen meddelade utbildningsminister Anna Ekström att man ställer in de nationella proven som annars skulle hållits våren 2021.

Den 7 december återgick landets gymnasieskolor till fjärr- eller distansundervisning. Och efter luciahelgen fick Stockholmsregionens högstadieelever också börja studera på distans, för att försöka minska smittspridningen av coronaviruset.

Snart går landets elever på julledighet, och många undrar vad som kommer att gälla efter helgerna och för vårterminen.

Nationella proven ställs in 2021

På en pressträff under tisdagsmorgonen meddelande utbildningsministern Anna Ekström också att man planerar att ställa in de nationella proven som skulle ha hållits under våren 2021. Detta gäller för grundskolan, gymnasiet och vuxenutbildning.

Detta på grund av att det inte går att hålla dessa årliga och betygsstödjande prov på ett smittsäkert vis, och att utbildningen påverkats så pass mycket under året.

– Provens funktion är att vara betygsstödjande, men det förutsätter att eleverna fått den undervisning som krävs, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

Han också förklarar att den här åtgärden innebär att en stor administrativ börda lyfts från de redan så pressade lärarnas axlar.

– En annan effekt är att den tid som annars läggs på nationella prov då kan läggas på undervisning.

Beslut om skolan för våren 2021

Peter Fredriksson rapporterar att det sammanlagt är fyra beslut man tagit kring skolan och vårterminen, men att mer information kommer att komma efter helgerna. Dessa fyra beslut är:

  1. Alla nationella prov ställs in, med undantag för årskurs 3 i grundskolan och sameskolan, och årskurs 4 i specialskolan.
  2. Det blir ingen nationell insamling av de prov som genomförs, ingen inrapportering krävs av lärarna.
  3. Skolverket ska förse lärarna mead bedömningsstöd de kan använda för att följa upp elevers lärande på andra sätt, och kunna sätta betyg.
  4. Det obligatoriska bedömningsstödet för elever i åk 1 utgår våren 2021.

Foto: TT

Mer läsning för dig
Nya studien visar: Så sprids coronaviruset av barn och unga
Läkaren svarar: Kan gravida och barn ta coronavaccin?
Nya kravet: Därför bör lärare få förtur till coronavaccinet