Använder min tonåring droger? Vanliga frågor och svar om narkotika

Oroad förälder

Att ens tonåring ska använda narkotika är många föräldrar rädda för. Andelen som har testat droger ökar, men de flesta ungdomar använder inte narkotika.

Se även: 7 tecken på att du har en tonåring hemma

0:48

Efter reklamen: 7 tecken på att du har en tonåring hemma

(0:48)

Slå på ljud

Hur kan du som förälder veta om din tonåring använder droger? Hur får tonåringarna tag på narkotika? Och vad ska man göra om man upptäcker att sitt barn använder droger? Här får du svaren.

– Narkotika och framförallt cannabis har blivit allt vanligare. Den unga generationen har idag en mycket mer liberal inställning även om de flesta ungdomar inte har testat narkotika, säger Karin Hagman, vd på IQ och expert på frågor som rör alkohol och andra droger.

Dricker min tonåring? Och 7 andra vanliga frågor om tonåringar och alkohol

8 vanliga frågor om tonåringar och narkotika

Hur vanligt är det att tonåringar använder narkotika?

– Självskattning visar att 9% av pojkarna och 6% av flickorna i årskurs nio någon gång har använt narkotika och att den vanligaste formen är cannabis. Andel som har testat narkotika ökar med stigande ålder. Tonåringar idag har en helt annan syn på droger och är uppvuxna med en annan tv och musikkultur där narkotika romantiseras och används som något cool och rebelliskt. Föräldragenerationen är uppvuxna med att ”om du röker cannabis tar du snart heroin”, det är ett stort glapp mellan tonåringar och vuxna när det kommer till synen på narkotika.

Vilken är den vanligaste anledningen till att tonåringar använder narkotika?

– En av de vanligaste anledningarna är att man vill vara med i en kompisgrupp och göra som de andra gör för att passa in. En annan anledning är att man vill visa sig tuff, söker spänning eller vill testa hur de är att röka cannabis som man sett i så många serier. Nedstämdhet och psykisk ohälsa kan också vara en anledning, det är då vanligast att man först använder alkohol och märker att det ger en lugnande effekt och efter tag övergår till narkotika.

Hur får tonåringar tag på droger?

– I storstäderna är det lätt att få tag på narkotika. Narkotika kan beställas online och det kommer hem till brevlådan eller så möter tonåringen upp någon vid en tunnelbane- eller busstation, informationen sprider sig som en löpeld. Stor del av kontakten sker via tjänster som Snapchat där meddelandet försvinner när det är läst. Det handlar om organiserad brottslighet där några smugglar och andra säljer och det förekommer även att det finns nätverk inne i skolor där det kan vara elever som säljer till varandra. I Stockholm är narkotikaanvändningen bland unga störst i välbärgade områden som Täby och Lidingö.

Vilka är tecknen på att en tonåring använder narkotika?

– Jämfört med alkohol är det mycket svårare att upptäcka att din tonåring använder narkotika. Om du misstänker om ditt barn rör sig i en miljö där det finns narkotika ska du vara extra uppmärksam på om hen är väldigt trött, om det är svårt att få kontakt, om hen plötsligt är aggressiv eller om skolarbetet halkar efter. Du kan också vara uppmärksam på om du plötsligt hittar tändare, papper till cigaretter som man kan rulla själv eller annat som hör narkotika till.

Vad händer i kroppen när en tonåring använder droger?

– Narkotika är farligt för tonåringar och kan påverka hjärnan både lång- och kortsiktigt. Eftersom tonåringar inte har ett fullt utvecklat konsekvenstänk är de impulsstyrda och kan inte på samma sätt som vuxna se vad som kan hända i olika situationer. När ungdomar tar narkotika blir deras impulskontroll och konsekvenstänk ännu lägre och risken att de kommer utsättas för faror ökar markant. Man vet inte vad det är i narkotika man handlar och det finns stora risker att det är något annat i än vad du tror och risken är att man kan drabbas av en psykos, hamna på sjukhus eller till och med dö.

Vad ska jag göra om min tonåring använder droger?

– Narkotika är allvarligt och det finns skäl till oro. Om du har en tonåring som tar narkotika tycker jag att du ska söka hjälp. Exempelvis har Bris en vuxentelefon som man kan prata med för stöd och rådgivning. Om du har märkt att det är narkotika i ett kompisgäng tycker jag att du ska ringa till de andra föräldrarna och prata med dem. Du ska våga ta konflikter med dina barn, våga vara jättehård och markera att det inte är okej. Dina barn kommer tycka att det är bra att du sätter stopp, även om de är arga där och då. Gör det utifrån kärlek.

Vad kan jag som förälder göra för att minska risken att min tonåring använder narkotika?

1. Ställ frågor

– Prata, prata och prata. Spendera tid tillsammans med din tonåring, intressera dig för hens liv och det som han eller hon tycker är kul och ställ många frågor. Fråga hur det är i kompisgänget, hur din tonåring ser på droger och om hen känner någon som använder narkotika.

2. Prata om riskerna

– Prata om riskerna med narkotika och berätta varför du är orolig och inte vill att ditt barn ska använda det.

3. Håll andra föräldrar nära

– Ett av mina bästa tips generellt är att prata och ha kontakt med andra vuxna. Om din tonåring ska på en fest kan du ringa till de föräldrarna och säga ”jag har hört att ni ska vara borta i helgen och min son har sagt att han ska vara hos er, vad gäller?”. Alla föräldrar är lika oroliga som ni och det bästa man kan göra är att gå ihop som ett föräldrateam.

4. Kolla mobilen om det är kris

– För att skapa en förtroendefull relation mellan sig och sitt barn är det viktigt att respektera integriteten. Men, om du misstänker att din tonåring använder narkotika kan du behöva kolla igenom hens mobil och rum.

5. Lås in piller

– Om någon hemma använde ångestdämpande eller sömntabletter tycker jag att man ska låsa in dem.

Mer läsning för dig
Hur hanterar jag min tonåring? Så kan du tänka som förälder
Maria Dufva: ”Vuxenvärlden måste stå redo att ta snacket om incel”
Är din tonåring deprimerad? Så stöttar du bäst som förälder