En del av

6 namn ingen fick år 2022 – så ville vi inte namnge våra barn

07 mar, 2023 
Lovisa Svedlund
Anna-Lena Bergelin och Kjell Bergqvist
Foto: TT
Kan du lista ut vilka namn de svenskarna älskar – eller tvärtom inte känner hjärtat klappa för just nu? Motherhood har tagit del av unik statistik – och listar 6 namn som inget barn fick förra året. Dessutom: Forskaren om namnen som alla vill döpa sin bebis till just nu!
Annons

Var du en av föräldrarna som stred för att familjens knodd skulle få namnet Jan-Olof förra året? Antagligen inte.

Föräldrarna som kom på det här namnförslaget var nämligen noll – eller misslyckades allihop med övertalningsförsöken. För år 2022 var det inget barn som fick namnet Jan-Olof, enligt statistik som Motherhood begärt ut från Statistiska centralbyrån (SCB).

Se 3 internationella namntrender just nuBrand logo
Se 3 internationella namntrender just nu

Enligt Katharina Leibring, docent vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala, är vi fortfarande känsliga för att namnge våra barn likt man gjorde i den så kallade boomer-generationen. Det vill säga personer födda 1946-1964. (Förledaren Jan var som eget namn med på topplistan för hela 40-talet och hela 50-talet!.)

Andra namn vi undviker är de som som vi själva vuxit upp med bland kompisarna i klassrummet.

Annons

– Vi vill inte ha samma namntyp som vår egen generation och vi tycker ofta våra föräldrars namn är töntiga. Men mormor/farfar har vi kanske goda minnen från som gör att deras namn känns positiva.

Hon säger att det finns en slags ”tregenrationseffekt” hos föräldrar när vi väljer namn. Det här är namn som känns vackra, fina eller coola!

– Som blivande föräldrar tittar vi bland annat på de namn som mormor/farfar hette. Det har visats i flera nordiska studier, säger Katharina Leibring.

6 namn ingen fick 2022

Även om namnen som Jan-Olof är för unga för att vi ska gilla dem idag, är det inte omöjligt att de slår till om några år, säger Katharina Leibring.

Och inte bara Jan-Olof är ett namn vi ville avvakta med hemma i stugorna 2022. Här är 6 namn som ingen fick förra året:

Anette

Nej, vi var vi inte sugna på att döpa bebisen till en mini-Nettan. Men namnet är som bekant poppis i andra generationer! I Sverige idag har 8 942 kvinnor Anette som tilltalsnamn och medelåldern är 59 år, enligt SCB.

Annons

En Anette hittar vi bland annat i den populära tv-serien Solsidan. Fru till den för evigt ursnåla Ove och granne i Mickan, Fredrik, Anna och Alex.

Solsidan Anette och Ove
Inge bebis-Anettes blev det förra året! Foto: SF Studios

Anna-Lena

Anna-Lenornas medelålder i Sverige är 61 år och vi fick inte heller för oss att namnge våra barn efter de 5 924 kvinnor som har detta som tilltalsnamn.

De flesta känner kanske igen henne för karaktären som mamma Astrid i den uppskattade julkalendern Mysteriet på Greveholm från år 1996. Skådespelaren bakom Astrid heter Anna-Lena Bergelin, och är född 1959:

Anna-Lena Bergelin
Minns du mamma Astrid i Mysteriet på Greveholm? Foto: SVT

Ingvor

Namnet Ingvor förknippar nog många med gammelfastrar, kalops och huckle. Detta ovanliga och vackra namn var det faktiskt heller ingen som plockade upp till sin nyfödda år 2022. Idag är medelåldern för Ingvor 75 år i Sverige och namnet bärs av 938 kvinnor.

Annons

Brynolf

Bara 62 män bär det riviga namnet Brynolf i Sverige, med en medelålder på 68 år. Den coola sällsyntheten till trots var det ingen som kom på idén till en Brynolf-bebis! Namnet är fornnordiskt och härstammar från en sammansättning av orden "brynja" och "varg" eller "ulv".

Jan-Olof

Som sagt finns ett helt gäng baby boomers där ute med namnet Jan-Olof. 2 279 män män i Sverige bär namnet och Jan-Olof:arna har en medelålder på 69 år.

Kjell

Inte heller Kjell var ett namn som stod på önskelistorna för föräldrar förra året. Kjell bärs som tilltalsnamn av ett stort gäng! 25 358 män (medelålder 71 år) och 5 kvinnor bär namnet i Sverige. Knappt 1000 personer har också namnet som efternamn!

Skådespelaren Kjell Bergqvist har gjort sig känd för många stora roller men ännu har inspirationen alltså inte infunnit sig att döpa en lill-knodd till namnet.

Kjell Bergqvist sitter på en campingstol framför ett rött hus
Några Kjell finns det födda 2018-2021, enligt Katharina Leibring. Men 2022 försvann det alltså igen. Foto: TT

Dubbelnamnen både poppis och ute

Vad VILL vi namnge våra barn till i Sverige då?

Även om Anna-Lena och Jan-Olof inte är namn vi väljer än så lockas vi faktiskt så smått av dubbelnamn just nu, säger Katharina Leibring.

Annons

– Det har synts en liten trend att sätta samman särskilt korta flicknamn med efterlederna -li och -lo. Det verkar ha minskat de senaste åren eller också är det så att som får heta namnen får unika namn, eftersom SCB ju bara visar ner till 2 bärare/år.

– Sen kan man också se att namn som Majlis, Liselotte, Emmylou och Tuvalie skrivs ihop istället för med bindestreck. Några klassiska namn som givits på sistone är dock Anna-Stina och Maj-Britt – båda till få bärare dock.

På pojksidan ser vi att namn med förleden Carl- ökar så smått, säger hon.

– De andra klassiska förlederna Nils-, Per-, Jan- låter vänta på sig, det är lite tidigt för dem också. Det finns också några arabiska dubbelnamn med förlederna Muhammad eller Abdul som skrivs ihop eller med bindestreck. Dubbelnamn förekommer alltså, men det är ingen rusning ännu, särskilt inte för de namn som var vanliga på 40- och 50-talen.

Namngurun delar sin smarta metod!

Ingvor och Brynolf – ungt och ovanligt

Ingvor och Brynolf hör inte riktigt till boomer-generationens namntrender på samma sätt som övriga fyra namn. Men det har sina förklaringar att de ändå finns med på icke-poppis-listan:

Annons

– Brynolf har ju aldrig varit något vanligt namn så det är inte så underligt och Ingvor, som inte heller varit så vanligt, är för ungt.

Spännande. Vilka fler namntrender har vi börjat följa nu?

– Som alltid finns det flera trender samtidigt. Några är: korta namn och namn som funkar på olika språk och internationellt, med vilket vi ofta menar på engelska. Alltså få namn med å,ä,ö. Björn är ett roligt undantag.

Katharina Leibring
Katharina Leibring. Foto: Institutet för språk och folkminnen

– Namn som kan stavas på olika sätt är också populära just nu, för då kan man sticka ut litegrann. Många fler barn får unika namn eller stavningar och den trenden verkar stå sig.

Även namn från 20- och 30-talet är poppis, liksom varianter på populära namn, som Leo, Leon, Leonel eller Alice, Alicia, Ella, Eliie, säger Katharina Leibring.

– Namn som blivit populära ligger också kvar ganska länge i toppen kan vi se, även om antalet barn som får något av toppnamnen har minskat rejält under 2000-talet.

Inspireras av kändisarna: Fina barnnamn från 2022Brand logo
Inspireras av kändisarna: Fina barnnamn från 2022
Annons