En del av

Frågorna du bör ha svar på för att hitta det perfekta barnnamnet

09 aug, 2022 
https://image.motherhood.se/image-8544540?imageId=8544540&width=1320&height=1320&cropw=66.67&croph=100&x=18.57&y=0
Lovisa Svedlund
Pamela Redmond på nameberry
Behöver du hjälp med att hitta det perfekta namnet till ditt barn? I en exklusiv intervju med Motherhood avslöjar Pamela Redmond, världskänd namnexpert, sin mest vattentäta metod!
(Och psst – den är inte ens svår!)
Annons

Alla blivande föräldrar ställer sig frågan: Hur hittar vi det perfekta namnet till just den här lilla individen?

Och pressen är inte direkt liten. Det här namnet ska bäras och älskas av din lilla knodd – precis HELA livet.

Du eller ni vill själva älska namnet, men lika viktigt är det såklart att er nya lilla person känner sig som någon som bär just det här namnet.

VIDEO: Inspireras av kändisarna: Fina barnnamn från 2022Brand logo
VIDEO: Inspireras av kändisarna: Fina barnnamn från 2022

Så hur hittar man egentligen det perfekta barnnamnet?

– Namn väcker starka känslor eftersom de går till roten av vår identitet – bokstavligen, vilka tycker vi att vi är? Vem ville våra föräldrar att vi skulle bli?, förklarar Pamela Redmond, en av världens mest välkända namngurus, i en exklusiv intervju med Motherhood.

Pamela Redmond har startat världens största namsajt, Nameberry. Foto: Mark Hanauer

”Börja med dig själv”

Med ett tiotal storsäljande namnböcker och som medskapare till världens största namnsajt Nameberry har Pamela Redmond lagt en hel del tankekraft på namn och namnväljande.

Annons

Och det är med dig själv som jakten på det perfekta barnnamnet börjar, menar hon.

– Jag tror att det viktigaste är att förstå dig själv som personen som väljer namn, dina värderingar, din smak och dina prioriteringar, säger hon och fortsätter:

Mamma och son leker
Svarade du på Pamela Redmonds frågor när du valde barnnamn?

– Det första steget för att göra ett val som känns rätt är att utforska några viktiga frågor, antingen ensam eller med en partner. Ställ dem till dig själv eller till varandra.

Namnguruns 5 frågor – när du ska hitta det perfekta barnnamnet

Sugen på att både lära känna dig själv som namngivare – och komma närmre namnet som känns rätt för din lilla? Här är frågorna du ska fundera på enligt Redmond!

1. Vill jag ha en familjekoppling?

Hur nära vill du vara med dina egna föräldrar och din släkt? Ser du framför dig att bilda familj på samma sätt som de gjorde eller vill du göra saker annorlunda? Hur ofta kommer du träffa din familj, och vilken typ av relation vill du att de ska ha med ditt barn? Hur gärna vill du göra så som de önskar, eller vill du bryta med deras förväntningar?

Annons

2. Hur vill jag att namnet ska uppfattas av andra?

Är du mer bekväm med att smälta in i mängden eller önskar du att ditt barns namn väcker uppmärksamhet? Vill du ha ett familjeliv som är ganska vanligt – eller lever ni mer unikt? Vill du att de flesta ska känna igen ditt barns namn eller vill du att ditt barns namn ska starta diskussion och få uppmärksamhet?

3. Hur tar vi/jag beslut?

Om du skapar din nya familjs identitet tillsammans med en annan person, hur tar ni två beslut? Brukar en av er mer få som den vill än den andra? Är en av er (eller båda) en person som tycker det känns okej att lägga sig, eller är ni båda bestämda? Är du mer bekväm med att hitta lösningar som är komprimisser, med att bestämma ”en sak var” eller med att en av er tar beslut?

Påminn dig om några favoriter bland karaktärerna!

4. Gammalt och vackert eller nytänkande och spännande?

Vad värderar du högst, saker som bygger på en lång tradition eller saker som bryter ny mark? Dras du mer till hus och inredning, böcker och konst, platser och idéer som rotar sig i traditioner – eller de som blickar mot framtiden? Gillar du att vara den första som testar något eller litar du hellre på något som du redan känner till och älskar?

5. Hur känns mitt eget namn?

Hur känner du för ditt eget namn? Vad gillar du mindre med det? Tycker du att det representerar din personliga identitet och isåfall på vilka sätt? Vad tänker du om ditt förnamn respektive mellannamn? Om du kunde byta namn enkelt, hade du gjort det, och vilka namn skulle isåfall passa dig?

Foto: TT, Mark Hanauer

SE OCKSÅ: Barnnamn från Astrid Lindgrens filmer och böckerBrand logo
SE OCKSÅ: Barnnamn från Astrid Lindgrens filmer och böcker
Annons