En del av

7 anledningar att uppskatta trotsåldern – allt detta sker hos mini

19 sep, 2022 
Sara Frisk
Glatt barn som leker.
Utan trotsåldern hade barnen missat att lära sig massor av nya saker! Foto: TT
Har mini hamnat i trotsåldern? Kämpa på du underbara förälder! När det känns som allra tuffast kan det kanske vara en liten tröst att komma ihåg att det faktiskt sker en hel del fantastiska saker i barnets utveckling under den här tiden.
Se bara på det här!
Annons

Ett barn som snor syskonens saker, lägger sig och vrålar på marken när det är dags att gå och lägga sig eller vägrar klä på sig när ni har bråttom i väg. Känner du igen dig?

Du är verkligen inte ensam och vi gör vårt bästa som föräldrar när våra barn börjar visa trots. Hur svårt det än kan kännas så kan det vara värt att ta sig tiden att uppskatta allt fantastiskt som sker under den här tiden.

Se också: Fem anledningar till att småbarnsföräldrar alltid är sena

5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är senaBrand logo
5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är sena

7 anledningar till att uppskatta trotsåldern

För att barnen ska kunna utvecklas till de fantastiska människor de ska komma att bli så måste de gå igenom den fas som vi kallar för trotsåldern först. Två till treårsåldern brukar beskrivas som den klassiska trotsåldern. Men för vissa barn börjar protesterna och irritationen redan när de är arton månader, ungefär samtidigt som ordet "nej".

Annons

Även om det ofta kan kännas som att barnen inte vill göra annat än att bråka så finns det faktiskt goda anledningar bakom.

Malin Bergström och Clara Linnros tillsammans med bokomslaget.
Malin Bergström och Clara Linnros har båda jobbat med barn väldigt länge. Foto: Stefan Tell/Bonnier Fakta

Se bara på de här fina exemplen som Malin Bergström, barnpsykolog, forskare och fyrabarnsmamma samt Clara Linnros, barnpsykolog, psykoterapeut och tonårsförälder tar upp i sin bok De kallar det trots – Om att vägleda små barn genom utveckling och uppror.

– Om man ser trotsåldern ur barnets perspektiv så är det en helt fantastisk fas, det händer så fruktansvärt mycket positivt. Det är så mycket som barnet tränar på mellan ett och fyra års ålder. Vem är jag, hur är jag med andra, hur hanterar jag känslor och hur relaterar jag till andra?, säger Malin Bergström.

1. Trots är ett sätt för barnen att lära sig hantera sina känslor

När barn trotsar och vill bestämma själva lär de sig faktiskt att hantera känslor, fungera med andra och ta sig an utmaningar. Det är en nödvändig del i utvecklingen och utan den hade de inte lärt sig de här sakerna.

Annons

Under den här fasen gäller det att vi föräldrar bidrar med en balans mellan vägledning och följsamhet samt vår villkorslösa kärlek för att barnen ska orka kämpa och ta sig framåt med de här förmågorna.

Barnet vill väl, gör så gott det kan och vill bli precis som du! Bråken är bara misstag som råkar ske på vägen mot lärdom.

2. ”Allt är mitt”-fasen leder till omtänksamhet

Forskning visar paradoxalt nog att ”allt är mitt”-fasen faktiskt är ett viktigt steg i barnets utveckling mot att bli en generös och empatisk person. Det har ingenting att göra med att barnet skulle vara egoistiskt på något sätt, tvärtom! För att barnet så småningom ska förstå vad som tillhör vem måste hen först förstå att hen kan äga – och inte äga – saker.

Genom att om och om igen prova vad som är barnets lär sig hen till slut att göra skillnad på vad som tillhör vem för att så småningom vilja dela med sig. Sanningen är också att barnet allra helst tar saker från personer som hen tycker om som mest och ser upp till, vilket ju egentligen är ganska gulligt.

Annons

3. Barnen lever i nuet och är de ärligaste vi någonsin träffar

Under den här åldern lever barn fortfarande i nuet och är helt autentiska. De är sig själva i alla lägen och kanske de ärligaste människor vi någonsin träffar. Helt enkelt sådana som vi själva kan längta efter att vara.

Mellan trots och bråk kan det vara fint att uppskatta det helt fantastiska barnet som faktiskt står framför dig och varken har baktankar eller vill manipulera.

4. Trots innebär kraft, styrka och växande

Även om det kan vara svårt att se det framför sig som förälder mitt i ett stort bråk så är ju trots faktiskt ett sätt för barnet att stå upp för sin rätt att lära, växa och utvecklas. Enligt författarna är trots ett bränsle för att komma vidare när balansen haltar mellan det man kan och vill göra.

Det ger kraft att ta sig vidare, en rätt att ta för sig, finnas, synas och höras. Det gör barnet redo för utveckling mot ett självständigt liv.

Annons

5. Barnens fokus ligger på att upptäcka världen

I trotsåldern tar den kroppsliga utvecklingen ett jättekliv. Barnets fokus ligger helt och hållet på att upptäcka världen och sina egna förmågor. Hen erövrar språket, styrs av sin vilja och försöker att styra andra samtidigt som hen inser att det finns så mycket som hen fortfarande inte klarar.

Barn föds med en inneboende drivkraft att öva, prova och försöka igen. Det är så de lär sig hur deras kropp, omvärlden och andra människor fungerar.

Tänk att något så enkelt kan göra så mycket!

6. Kan bildas en miljon hjärnceller per sekund

Under de här åren är hjärnans utveckling hisnande. Periodvis bildas kopplingar mellan en miljon hjärnceller i barnets hjärna varje sekund.

De mest grundläggande funktionerna finns redan, som styr omedelbara känslouttryck, men de mer avancerade delarnas utveckling pågår under hela barndomen, de som till exempel styr förmågan att tänka logiskt.

När barn "tränar" på att hantera känslor, i utbrott till exempel, innebär det för hjärnan att kopplingar bildas mellan de olika delarna i hjärnan.

Annons

7. Bråken bygger social kompetens

Det kan vara en tröst mitt i alla bråk att se de för vad de faktiskt är, social träning. Dessutom väljer barnet att träna på det här med just dig eftersom hen känner sig trygg med dig!

Att ömsom stå på dig, ge efter, kompromissa och lösa konflikter ger massor av träning för barnet. Träningen i att förhandla, argumentera och få förståelse för sitt eget beteende tar barn sedan med sig i andra relationer.

– Det går inte att trolla bort det jobbiga men det blir kanske mindre jobbigt med acceptans. På samma sätt som vi ser det som fantastiskt när barnet börjar krypa eller gå så kan man försöka se på trotsåldern på samma sätt. De tränar på social kompetens och att hantera sina känslor och oj vad de jobbar på, säger Clara Linnros.

Källa: De kallar det trots – Om att vägleda små barn genom utveckling och uppror (Bonnier Fakta)

Annons