En del av

Hantera trots hos barn – 6 tips som tar er igenom trotsåldern

23 nov, 2021 
Lovisa Svedlund
Barn i trotsåldern
Har ni hamnat i trotsåldern där hemma? Kämpa på och heja dig som förälder! Så länge brukar trotsåldern vara – och här är expertens sex bästa tips för att hantera både barnets och dina egna känslor.
Annons

Ett barn som lägger sig och vrålar på marken i lekparken när ni ska gå hem. Eller kastar jackan i golvet 15 gånger när ni har bråttom till förskolan. Känner du igen dig?

Se också: Barnnamn som spås bli populära år 2022

Barnnamn som spås bli populära 2022Brand logo
Barnnamn som spås bli populära 2022

Du är verkligen inte ensam. Vi gör vårt bästa som föräldrar när våra barn börjar visa trots och en sak som är säker är att det kan vara utmanande att hantera barnets känslor.

Varför visar barn trots?

Anledningen till att barn visar trots handlar om att barns naturliga vilja att bli mer självständiga, förklarar beteendevetaren och Motherhoodbloggaren Paulina Gunnardo.

– Barnet ska mot mer självständighet så småningom. Och att visa trots är uttryck för en naturlig vilja att ta ansvar och vara med och bestämma saker.

Paulina Gunnardo
Paulina Gunnardo är beteendevetare och föreläser bland annat om trots.

Det som däremot kan hända när barnet börjar visa trots är att det uppstår en krock i vad barnet vill – och vad barnet klarar av att bestämma själv, förklarar Paulina Gunnardo.

Annons

– Och framförallt krockar det kanske med det som vi vuxna vill. Den mest påtagliga trotsen är kanske då barnet fortfarande är för liten för att greppa och ta ansvar, säger hon och fortsätter.

– Om man till exempel tänker sig situationen på lekparken där barnet springer iväg, skriker nej och lägger sig på marken när du säger att ni ska gå hem. I den situationen kan ju barnet inte greppa tid utan vet bara att det är underbart roligt på lekparken. Men barnet kan inte greppa konsekvenserna av att om ni inte går hem nu och lagar middag får ni äta jättesent, kommer i säng sent och kommer vara trötta imorgon.

pojke arg
Barn visar trots som en del i att utvecklas och bli mer självständiga.

För barnet blir istället den enda frågan Varför ska vi lämna lekparken när det är fantastiskt här? förklarar hon.

Annons

– Då är det också fullt rimligt att protestera. Och då uppstår de här situationerna som kan vara kämpiga att för dig som förälder, när du måste försöka motivera och övertala ditt barn.

När det lilla barnet har svårt att reglera känslan av frustration får man som förälder försöka sitt bästa att förklara varför det är som det är, att man kan gå tillbaka till lekplatsen en annan dag till exempel.

– Säg till exempel ”Ja, visst var detta roligt? Detta kommer vi göra om snart!”

Hur länge varar trotsåldern?

Så stämmer det egentligen att de flesta barn hamnar i en trotsålder omkring två-, tre- och fyraårsåldern? Ja, det är en vanlig uppdelning man brukar prata om – men samtidigt är det bra att inte kategorisera barnets trots för tydligt tycker Paulina Gunnardo.

Försök istället se den unika situationen och hjälpa ditt barn där han eller hon är, säger hon.

– Det finns egentligen inga tydliga svar i forskningen på exakt när barn kommer in och ut ur trotsåldern. Snarare är det så att barn är väldigt olika. Med en del barn kan man märka trotset i de här åldrarna som är vanligt att prata om: två och ett halvt till tre- och fyraårsåldern. Men med andra barn kan man se redan på BB att det är ett litet barn med starka åsikter.

Annons

För en del barn går det över snabbare och för andra håller det i sig en längre period och påverkar vardagen väldigt mycket. Vissa barn kan också komma in i en ytterligare trotsålder vid omkring 6-årsålder som man brukar kalla lilla tonåren.

5 tips: Så hanterar du trots hos barn

Det kan verkligen kännas hopplöst när vi står där i lekparken med ett skrikande barn som ligger på mage. Eller när vårt barn vägrar klä på sig ytterkläderna på morgonen. Så vad ska vi göra där och då? Paulina Gunnardo ger sex konkreta tips som alla föräldrar kan testa.

1. Tänk ”Ankan”

Forskningen har kommit fram till att vi människor, inklusive barn, smittas mycket av varandras känslor. Vi som föräldrar blir påverkade av barnets gnäll, skrik och gråt men barnet blir också påverkade av oss. Och där kommer ”Ankan” in, förklarar Paulina Gunnardo.

En anka ser lugn ut ovanför vattenytan, men under vattnet hände mycket saker. Fötterna går snabbt och det kan finnas strömmar att parera. Detta kan symbolisera vår tankeverksamhet som föräldrar. Så när vi står där i en trotssituation sätter vår tankeverksamhet igång och vi funderar på lösningar.

Kan vi göra en lek av påklädningen på morgonen när barnet trotsar? Hur kan jag hjälpa barnet nu? Utåt är du däremot lugn och försöker hjälpa barnet att spegla dina, mer sansade, känslor. Kan vi behålla lugnet som ankan visar över vattenytan kommer det att hjälpa barnet.

mamma med arg flicka i soffan
Under ytan kan du tänka på strategier för hur du ska hantera trotsen, men kan du vara lugn ovanför ytan kommer det smitta av sig på ditt barn.

2. Kroppshållning och röstläge

På samma tema kan du fundera på vilken kroppshållning som hjälper barnet att spegla sig och vice versa. Tänk också på hur du kan använda din röst i ett mörkare och lugnare tempo. Genom att hitta barnet med vårt lugn kommer det hjälpa även honom eller henne att inte heller själv höja rösten, prata snabbt eller få en häftig andning.

Annons

3. Förebygg

Ofta blir det en reaktiv handling från oss som föräldrar när barnet trotsar. Men märker vi att barnet kommit in i en period av trots kan vi redan innan de specifika situationerna uppstår försöka ta ett steg tillbaka och tänka på strategier.

Försök bygga bort problemen helt enkel, tipsar Paulina Gunnardo. Till exempel kanske man ser till att ha extra tid på sig att ta på sig ytterkläderna på morgonen, eller så har man som strategi att påklädningen är en rolig tävling.

”Det är okej att vara arg men jag kommer inte låta sig slå.”

Det kan också vara bra att förebygga barnets blodsockernivå. När alla är trötta efter jobb, förskola och skola kan det till exempel vara bra att ha med ett litet mellis till hämtningen.

4. Ge ansvar i det lilla

I en period av mycket trots och många nej från dig som vuxen kan det vara skönt för barnet att känna makt och höra ett ja då och då. Skapa sådana situationer genom att barnet får bestämma småsaker där det är lämpligt.

Annons

Ett exempel är såhär:

Nu ska vi snart gå och lägga oss. Innan dess behöver vi ta på pyjamasen, borsta tänderna och läsa saga. Du får bestämma i vilken ordning vi ska göra de sakerna!

5. Titta inåt

Var observant på dig själv och hur du själv mår när ni är inne i en trotsig period. Hade du själv en stressig morgon innan trotset om påklädning slog till? Det är inte bara barnets beteende som kan få droppen att rinna över hos dig. Allt annat du är med om fyller också på i den där bägaren av stress och otåliga känslor. Om du kan hjälpa dig själv att komma i balans håller också tålamodet bättre och du kan hantera situationerna enklare.

6. Sänk kraven

Det kan också vara hjälpsamt att uttala hur du mår. Till exempel: Nu är vi inne i en trotsig period och det är jobbigt och tar energi av alla i familjen. På så vis kan ni också komma till punkt nummer sex, att faktiskt sänka kraven. Då ger du dig självmedkänsla, säger Paulina Gunnardo och förklarar:

Du kan till exempel fundera över: Hur känns det i min kropp just nu? hur mår jag just nu? Kanske kommer du fram till att du tycker det är svårt att hantera situationerna när ditt barn är trotsigt och att du inte alltid vet hur du ska göra. Då är det också enklare att ta in det faktum att det är okej att det inte alltid blir rätt. Ingen orkar alltid vara den där pedagogiska föräldern som vi vill varje sekund av dygnet.

Foto: TT

Annons